Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Професори от водещи световни университети с безплатни лекции в СУ

Обсъждат изкуствен интелект, киберсигурност, информатика и технологии

Софийският университет посреща световните експерти по изкуствен интелект и киберсигурност. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Професори от водещи световни университети с безплатни лекции в СУ

Софийският университет посреща световните експерти по изкуствен интелект и киберсигурност. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Професори от Стандфордския университет, „Оксфорд“, Масачузетски технологичен институт и други водещи образователни институции ще пристигнат в София, за да представят последните достижения на изкуствения интелект и киберсигурността. Те ще се срещнат с българската публика в поредица от събития в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитията са с вход свободен, изисква се единствено предварителна регистрация.

Програмата започва с първата беседа на 16 февруари, когато проф. Суарат Чаудури от Тексаския университет в Остин ще говори за особеностите на нов вид изкуствен интелект, наричан „невросимволичен“. До края на май тази година предстоят лекции по още от най-актуалните теми в изкуствения интелект, киберсигурността, информатиката и технологиите и други.

Планираните събития са подходящи за софтуерни инженери, предприемачи, членове на академичната общност, ученици с изявени интереси, студенти и инвеститори във високотехнологичния сектор. Организатор е Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София (INSAIT), първия институт в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е създаден в партньорство с швейцарските Федерален технологичен институт в Цюрих и Федерален технологичен институт в Лозана, два от най-добрите технологични университети в света.

Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: провеждане на изследвания на световно ниво, привличане на международни учени с изключителни постижения и обучение на следващото поколение студенти и технологични лидери.

Беседите в предстоящата програма са с участието още на проф. Михаил Бронщайн от Оксфордския университет и технически директор в „Туитър“; проф. Еран Яхав от „Технион“, Израел, съосновател и технически директор на „Tabnine“, водеща световна компания в сферата на Generative AI за автоматизиране на програмирането; проф. Дейвид Бейзин от Технологичния институт в Цюрих; проф. Армандо Солар-Лезама от Масачузетския технологичен институт; проф. Мартин Одерски от Технологичния институт в Цюрих и проф. Александър Айкен от „Станфорд“, бивш декан на Факултета по компютърни науки към университета.

Детайлна програма на събитията и линк за регистрация може да бъде открит на сайта на INSAIT.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90