Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Работникът (Живков) свален, остана Майката

Преди края от паметника пред НДК ще остане бетонното тяло - стърчащо като прогнил зъб (снимки)

Фигурата на Майката остана последна да бъде свалена от паметника пред НДК. Снимки: Веселин Боришев, Клуб Z - Работникът (Живков) свален, остана Майката

Фигурата на Майката остана последна да бъде свалена от паметника пред НДК. Снимки: Веселин Боришев, Клуб Z

Разглобяването на паметника пред НДК е пред финала на първия си етап – почти всички бронзови пластики са отстранени. В понеделник започна демонтажът на монумента „1300 години България“. До 30 дни грамадата от бетон и стомана ще бъде изнесена от градината пред Двореца на културата. Премахването на паметника е възложено на „Софтинвест“.

Днес преди обед бе свален Работникът, в чиято фигура софиянци все още разпознават тоталитарния лидер Тодор Живков. Предишните дни към своя нов дом – Националния исторически музей – се отправиха и книжовниците. Остана единствено Майката – пиета, пресъздавана многократно от своя автор Валентин Старчев след откриването на „1300 години България“ през 1981 г.

Работата по демонтажа привлича мнозина зрители, сред които няма безразлични към творението на Старчев. Защитниците му се оказаха малцинство – няколкото протеста срещу отстраняването на монумента не можаха да съберат достатъчно народ, който да наложи преразглеждане на решението на Столична община.

Вижте още: ИДЕИТЕ НА НАЦИЯТА И ЛИЧНАТА ТВОРЧЕСКА СВОБОДА

Районът около останките на паметника вероятно и през уикенда ще бъде сред най-интересните места за разходка на столичани – със спомени от миналото, с ироничните прякори на творбата, с намерението на Общината да възстанови Войнишкия паметник на това място, унищожен, за да бъде изграден целия комплекс около НДК заедно с „1300 години България“.

Вижте още: ЛЪВЪТ ОТ ВОЙНИШКИЯ МЕМОРИАЛ НА МЯСТОТО НА ПАМЕТНИКА ПРЕД НДК

От руината, която още при откриването си през 1981 г. не е била завършен паметник, ден след ден остава все по-малко. Като прогнил зъб, преди края ще остане бетонното тяло, което навярно ще бъде взривено.

Предлагаме ви снимки на монумента от днешния ден:

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg