Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина режисьорът на „Все още Алис“

В последните години Ричард Глацър общуваше само с пръст чрез приложение за таблет

Ричард Глацър със съпруга си Уош Уестморленд (отзад в средата) и актрисите от „Все още Алис“ Джулиан Мур и Кристен Стюард. - Почина режисьорът на „Все още Алис“

Ричард Глацър със съпруга си Уош Уестморленд (отзад в средата) и актрисите от „Все още Алис“ Джулиан Мур и Кристен Стюард.

Сърежисьорът на „Все още Алис“ Ричард Глацър, участвал в проекта само с приложение за iPad, почина на 63-годишна възраст. Глацер бе диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС) през 2011 г., но продължаваше да работи в киното със съпруга си и дългогодишен партньор зад камерата Уош Уестморленд, въпреки че в последните години комуникираше само с един пръст.

Филмът, в който главна роля играе Джулиан Мур, спечели множество награди, сред които Оскар за актрисата, и бе посрещнат с възторг от публиката и критиката.

Ричард Глацър е роден през 1952 г. След като заболява от АЛС, състоянието му се влошава до степен, в която може да движи само един свой пръст. Въпреки това Глацър взема дейно участие в режисурата на „Все още Алис“ – той общува със съпругата си и с екипа чрез приложение за таблет.

В интервю пред „Гардиън“ от 5 март съпругът на Глацър разказа как двамата заедно са гледали от болницата церемонията на Оскарите и Мур, която грабна престижната статуетка. Двамата са се надявали да присъстват и лично, но в деня, в който са избирали облеклото си, мъжът почувствал силни затруднения в дишането и се наложило да бъде хоспитализиран.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Все още Алис“ разказва за жена, която също страда от дегенеративно заболяване – Алцхаймер. АЛС, известна още като болест на Лу Герик, е в центъра и на друг скорошен филм – „Теорията на всичко“, който разказва за прочутия физик Стивън Хокинг.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах