Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рита Уилсън сравни днешна Америка със социалистическа България

Актрисата и съпруга на Том Ханкс знае как е изглеждала България от баща си, който е бил беглец от лагера „Куциян“

Том Ханкс и Рита Уилсън на церемонията по откриването на звездата на Уилсън на Алеята на славата в Холивуд през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Рита Уилсън сравни днешна Америка със социалистическа България

Том Ханкс и Рита Уилсън на церемонията по откриването на звездата на Уилсън на Алеята на славата в Холивуд през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рита Уилсън, актриса и съпруга на Том Ханкс, коментира сблъсъците в Капитолия, Вашингтон, от 6 януари в публикация в Туитър, като сравнява сблъсъците между привържениците на Тръмп и полицията със социалистическа България. Информацията ѝ за този период от българската история идва от покойния й баща, беглец от български трудов лагер, който се е установил в Америка преди години.

Събитията от 6 януари, когато привърженици на Тръмп опитаха да осуетят легализирането на победата на Джо Байдън в Конгреса, „изглежда като нещо, което се случва в държави като тази, от която баща ми е избягал“, пише тя в профила си. Четирима души загубиха живота си, десетки бяха ранени, имаше арестувани.

„Това не е Америка. Това не е Америка, за която баща ми е мечтаел – продължава Уилсън. – Баща ми мечтаеше за Америка, както я представяха кадрите от нашата страна, които той е виждал като млад. Той знаеше, че е трудно да извоюваш свободата си и че демокрацията е начинът, по който трябва да живеем. Баща ми беше натурализиран американски гражданин. Всеки ден от живота си казваше: „Бог да благослови Америка”. Той беше много горд, че е американец. Вероятно това беше нещото, с което се гордееше най-много.

Уилсън говори и за реакцията на полицията спрямо протестиращите, които бяха много агресивни, ако се съди по десетките репортажи от американската столица. Широко обсъждана в Туитър е темата за двойния стандарт, когато срещу полицаите са изправени чернокожи граждани.

„Когато съм ставала свидетел на силите, с които полицията реагира, когато чернокожи протестират мирно, и ги сравня със срамната липса на сила, която позволи на метежници да щурмуват и обсадят Капитолия вчера, става пределно ясно, че си имаме работа с институционален расизъм. Това трябва да приключи. Баща ми не би го подкрепил. И аз няма да го направя”, заявява Уилсън.

Истинското име на Рита Уилсън е Маргарита Ибрахимов. Баща ѝ Хасан Ибрахимов е български мохамеданин, роден в село Брещене край гръцко-българската граница. Семейството му се премества в Смолянско, но след 9 септември 1944 г. Ибрахимов е изпратен в лагера „Куциян“. Успява да избяга през 1949 г. и да замине за Съединените щати, където започва работа като сервитьор. През 1960 г. получава американско гражданство, приема християнството и променя името си на Алън Уилсън, вдъхновявайки се от улична табела.

„Успял е да купи къща за семейството си само с бакшиши”, разказва по-късно съпругът на Уилсън Том Ханкс. Именно на него Ханкс посвещава ролята си във филма “Терминалът“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg