Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рождеството на Банкси с дупка от куршум

Уличният артист с творба във Витлеем, в хотела с „най-грозната гледка в света“

На мястото на Витлеемската звезда над бебето Исус Банкси рисува дупка от куршум. Снимка: Банкси - Рождеството на Банкси с дупка от куршум

На мястото на Витлеемската звезда над бебето Исус Банкси рисува дупка от куршум. Снимка: Банкси

Най-новата творба на Банкси – интерпретация на сцената с раждането на Исус – бе показана в хотел във Витлеем. Наречено „Витлеемската следа“ (The Scar of Bethlehem), произведението изобразява Мария, Йосиф и Младенеца, но над неговата люлка не свети Витлеемската звезда, а има дупка от куршум.

Хотелът, в който е разположена „Витлеемската следа“, отваря врати преди две години и е пълен с изкуството на уличния артист, тъй като той помага за дизайна на интериора. Познат е по света с „най-грозната гледка в света“ – към стената между Витлеем и Йерусалим.

Това е чудесен начин да се припомни историята на Витлеем, Коледната история, по различен начин – да накараме хората да мислят повече за това как палестинците живеят във Витлеем“, казва мениджърът на хотела.

Стената между Витлеем и Йерусалим започва да се издига през 2002 г. по предложение на израелското правителство. Създадена е от бетон и желязна ограда на места – израелците смятат, че тази преграда ги предпазва от нападения, но палестинците твърдят, че се чувстват отделени от Йерусалим.

Най-интересната стая във въпросния хотел е „Стаята на Банкси“, или стая номер 3. Там посетителите спят на огромно легло, разположено под графит на палестинец и израелец, заети с борба с възглавници.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg