СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русков и Господинов – успоредно, срещу- или противоположно?

Георги Господинов се готви да празнува 15 г. от появата на своя "Естествен роман". - Русков и Господинов – успоредно, срещу- или противоположно?

Георги Господинов се готви да празнува 15 г. от появата на своя "Естествен роман".

Има някакъв естествен ритъм в развитието на двамата най-четени съвременни писатели у нас. Въпреки, че никак не се харесват, Милен Русков и Георги Господинов не вървят срещу- или противоположно, а като че ли успоредно един до друг. Поредните доказателства в тази посока са две предстоящи събития – само седмица след срещата на Русков с читатели в София, и Господинов е решил да се наслади на компанията и на своите столични фенове.

Във вторник от 18 ч. авторът на „Възвишение“ ще разговаря с публиката си в книжарницата на „Сиела“ в подлеза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, поводът е Наградата на Европейския съюз за литература, която преди по-малко от месец Русков получи в Брюксел.

На 16 декември, другият вторник, пък е рандевуто на Господинов, отново в центъра на София – в Дома на архитектите от 18, 30 ч. Ще празнува 15 години от излизането на неговия „Естествен роман“.

„За мухите на 90-те, за разделите и началата ни, за това как е написан „Естествен роман”, за бог и електричеството, за един люлеещ се стол… Всяка среща с Георги Господинов е специална, тази ще бъде много лична“, гласи посланието за срещата с Господинов.

Тези два потока текат край друга голяма река в родната литература – Международният панаир на книгата, който се открива официално този вторник и завършва на 14 ноември. Русков е в неговото начало, Господинов – след края му.

 

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg