Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Съдът в Амстердам: Скитското злато принадлежи на Украйна

Засега съкровището остава в хранилищата на музея към Амстердамския университет

Скитските скровища, датирани в V - IV пр. Хр., според учените вероятно са създадени в гръцки ателиета край Черно море. - Съдът в Амстердам: Скитското злато принадлежи на Украйна

Скитските скровища, датирани в V - IV пр. Хр., според учените вероятно са създадени в гръцки ателиета край Черно море.

Пет години след началото на съдебните спорове за съдбата на скитското злато, съдът в Амстердам най-после излезе с решение, предават световните информационни агенции. Съдия Паулина Хофмайер-Рютен, председател на апелативният съд в холандския град, обяви решението, в което се казва, че обектите са „част от културното наследство на Украйна и трябва да бъдат предадени на украинската страна“. Засега колекцията от скитско злато, която от осем години не е напускала Холандия, след като гостува за изложба там, ще остане в хранилището на музея „Алард Пиерсон“ към Амстердамския музей.

Златните украшения, уникални артефакти и редки находки от Черноморието, са изпратени за изложба в Германия и Холандия през 2013 година от музеи в Крим. Около 2000 експоната са били част от изложбата „Крим: златото и тайните на Черно море“, някои от тях никога непредставяни в Европа. Сред тях са китайски лакирани кутийки от Уст-Алминската гробница до Бахчисарай, украсен олтар от погребението на скитския цар Скилур от Симферопол, статуя на змиеногата богиня на скитите, смятана за символ на град Керч.

Докато изложбата е в разгара си, през 2014 г. Крим се присъединява към Русия и пред организаторите на изложбата възниква въпросът къде да бъдат върнати експонатите, за които претендират и Русия, и Украйна. Музеят решава да не ги връща на нито една от страните, докато не бъде получено решение от съда. Артефактите са неоценими, смятат експертите. Само застрахователната сума за износа им зад граница надвишава 2 милиона евро.

През 2016 г. украински съд поиска скитското златно съкровище да бъде поставено в списък за международно издирване на Интерпол, въпреки че местонахождението му беше известно. Искането бе внесено от кримските музеи, в които се съхраняваше преди това скитското злато.

Вижте още: СПОР ЗА СКИТСКО ЗЛАТО МЕЖДУ УКРАЙНА И РУСИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах