Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Сериал ще отбележи 20-годишнината от атентата на 11 септември

Продукцията ще разкаже лични истории на засегнати при атаките и трябва да тръгне през 2021 г.

На 11 септември 2001 г. терористи разбиха два пътнически самолета в Кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Снимка: Стопкадър от любителско видео - Сериал ще отбележи 20-годишнината от атентата на 11 септември

На 11 септември 2001 г. терористи разбиха два пътнически самолета в Кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Снимка: Стопкадър от любителско видео

АВС се готви да отбележи 20-годишнината от терористичните атаки на Световния търговски център в Ню Йорк със сериала „Fall and Rise: The Story of 9/11“ (Падение и възход: Историята от 11 септември). Телевизионният канал, притежаван от „Дисни“, ще произведе лимитиран сериал, базиран на едноименната книга на Мичел Зукоф. Според плановете, сериалът трябва да тръгне през 2021 г., когато се навършват 20 години, откакто два пътнически самолета се врязаха в Кулите близнаци и отнеха живота на близо 3 хил. души, пише „Холивуд Рипортър“.

Романът „Падение и възход“ разказва историята на загиналите, оцелелите и на хората, чиито живота завинаги са били променени след атаките. Описва се като „портрет на човечността и издръжливостта пред лицето на истинския ужас“. Ян Рамирес, главен куратор на мемориала с музей, посветен на 11 септември, определи книгата за „красиво конструирана“ и „напоена със съчувствие“, защото отразява не само историите на хората, пряко пострадали при атаката, но и засегнатите от терористичното нападение и наблюдавали с ужас екраните на телевизорите си в трагичния ден.

Няма по-подходящ момент за този проект – коментира Зукоф. – На 11 септември милиони хора научиха за атаките именно от АВС. Уверен съм, че каналът ще ни даде възможност да вдъхнем нов и по-добър живот на историите, които разказах в „Падение и възход“.

Когато за първи прочетох текста на Мичел, знаех, че ще бъде чест да адаптирам тази забележителна творба за телевизията – казва изпълнителният продуцент Ъруин Стоф. – Това е история как Америка се обедини на този ден – първо в ужаса си, след това в скръбта и най-сетне в своята решителност и надежда.“

АВС ще разработи и антологичен сериал от осем епизода за гражданските движения за правата на жените, озаглавен „Women of the Movement“ – сред изпълнителните продуценти са Уил Смит и Джей Зи. Сериалът ще проследи хронологично борбите от гледна точка на чернокожите жени. Първият сезон ще бъде посветен на Мами Тил, прекарала живота си в търсене на справедливост за сина си, убит по времето на сегрегацията. Роза Паркс е вдъхновителка на втория сезон.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90