Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шуми Марица, генерал Колев пее (видео)

Скулпторът Александър Хайтов явно е напипал своя стил и тепърва ще се развихря

Ако погледне отблизо, публиката ще види, че скулпторът Александър Хайтов е оставил послание на корема на коня. - Шуми Марица, генерал Колев пее (видео)

Ако погледне отблизо, публиката ще види, че скулпторът Александър Хайтов е оставил послание на корема на коня.

Статуята на героя на Добруджа генерал Иван Колев вече събира възхитени сеирджии в центъра на Добрич, където утре се очаква да бъде открита в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Паметникът – творение на скулптора Александър Хайтов – е от серията „Звук и светлина“, от която вече има два светещи екземпляра: цар Самуил със светещите очи (в София) и цар Иван Срацимир, от когото струи светлина с цветовете на националния флаг (във Видин). Новата му статуя в Добрич е оборудвана с фотоклетка – задействано от наличието на публика, копитото на жребеца запява: „Шуми Марица окървавена…“. Да се готвят други градове.

Авторът явно е напипал своя стил и тепърва ще се развихря. Очакваме скоро статуите му да проходят – току-виж Хайтов изавял Левски или Ботев (може и двамата) и те досущ като едни възрожденски робокопи въртят саби и секат ли турски глави, секат…

Това си е чисто Освобождение в изкуството.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Не свети, но пее

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах