Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сингапур с галерия за 350 милиона евро

Реализацията на проекта е отнела 10 години и цели да превърне града в културен център на Азия

В експозицията са включени повече от 8000 творби от XIX и XX век във всички жанрове – живопис, графика, скулптура, фотография, дори видео. - Сингапур с галерия за 350 милиона евро

В експозицията са включени повече от 8000 творби от XIX и XX век във всички жанрове – живопис, графика, скулптура, фотография, дори видео.

Сингапур отваря своя Национална галерия – която ще се превърне в дом на най-голямата обществена колекция на модерно изкуство от Югоизточна Азия. Осъществяването на проекта е отнело десет години, а общата му стойност е над 350 милиона евро. Изложбената площ пък е повече от 64 хиляди квадратни метра.

Галерията се помещава в две възобновени сгради от времето на британската колонизация – на Върховния съд и на Кметството. При откриването на института, министър-председателят Лий Хсиен Лунг заяви, че се надява тя да се превърне в „гордостта на Сингапур“, съобщи Би Би Си.

Мащабният проект е част от желанието на града-държава да се превърне в културен център и да опровергае традиционната си репутация на задвижвана основно от парите и по някакъв начин стерилна среда.

В експозицията са включени повече от 8000 творби от XIX и XX век във всички жанрове – живопис, графика, скулптура, фотография, дори видео. Сред представените творци са Фернандо Аморсоло и Имелда Андей, както и водещи имена в съвременното изкуство в региона като индонезиеца Раден Салех. Специално пространство е отредено и на сингапурския арт.

Бъдещи планове включват и международни изложби. През март догодина например е предвидена съвместна експозиция с парижкия Център „Помпиду“. За октомври пък Националната галерия се надява да осъществи сътрудничество с „Тейт“, за да се покажат творби, предаващи историята на Британската империя.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg