Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Спортно ориентиране в (лабиринта) НДК

Наесен предстои първият маратон по изкачване и спортно ориентиране в сградата

Ориентирането в Националния дворец на културата е предизвикателство. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Спортно ориентиране в (лабиринта) НДК

Ориентирането в Националния дворец на културата е предизвикателство. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Когато в НДК има събитие (а това се случва всеки ден) мнозина посетители са като участници в състезателно ориентиране – не разполагат с карта, имат ограничено време, а архитектурата на Двореца не работи никога в тяхна полза. Намирането на входа към зала 1, когато билетите ни не са в непосредствена близост до сцената, ни принуждава да си отделим 20 допълнителни минути. Сега този минус ще бъде превърнат в плюс – наесен предстои първият маратон по спортно ориентиране в сградата. Датата все още не е уточнена.

НДК има площ от 123 000 m², разгърната на 8 етажа и 3 подземни нива – затова трасето за маратона не е за подценяване, предупреди Борислав Велков, председател на Съвета на директорите. Началната точка на маратона ще бъде извън сградата, а финалната – на покрива ѝ.

„От покрива на сградата се разкрива прекрасна гледка към Витоша – сподели Велков. – Всъщност, Витоша започва символично от НДК, те са в непрекъсната симбиоза.“

Инициативата е взаимствана от практиката в много европейски градове, където подобни маратони се провеждат на емблематични архитектурни забележителности, във Франция например всяка година има организирано изкачване на Айфеловата кула. Събитията са в подкрепа на обществено значими каузи, а в нашия случай събраните средства ще отидат за кампанията„re:НДК-Рециклирай. Културно е!”. Чрез тях финансово ще се подпомогне и кампанията „Витоша – достъпна за всички“ – да се изгради панорамна площадка на Витоша или друго подобно съоръжение.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Новината за маратона бе обявена заедно с вестта за премиерата на филма „Един ден на Витоша“, която ще бъде на 2 юли в кино „Люмиер Лидл“ от 19 ч. Във филма ще бъдат показани кадри от щафетния супремаратон от 14 април тази година. Тогава 16 спортисти изминаха трасе от 80 км., упражнявайки различни спортни дисциплини – планинско катерене, езда, колоездене… Целта беше да се популяризира спортът и да се подпомогне изграждането на спортна площадка в местността „Игликина поляна“ за хора с физически увреждания.

Публиката ще види във филма организатора на щафетния супремаратон от 2018-а, алпиниста Дойчин Боянов, заедно с колегите си Боян Петров, шампиона по спортно ориентиране Кирил Николов – Дизела, парапланериста Веселин Овчаров, Станилия Стаменова, Илко Илиев, Николай Петков, Антония Григорова…

Алпинистът Дойчин Боянов (вляво) и Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК

Прожекцията на „Един ден на Витоша“ е с вход свободен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах