Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„СССР не се меси във вътрешните работи на никоя страна, дори на фашистка Германия“

Договорът за ненападение „Молотов-Рибентроп” и лукавството на съветската външна политика

Вячеслав Молотов подписва пакта за ненападение между Германия и СССР. На заден план са Йоахим фон Рибентроп и Йосиф Сталин. Снимка: Уикипедия - „СССР не се меси във вътрешните работи на никоя страна, дори на фашистка Германия“

Вячеслав Молотов подписва пакта за ненападение между Германия и СССР. На заден план са Йоахим фон Рибентроп и Йосиф Сталин. Снимка: Уикипедия

На 23 август 1939 г. е сключен договорът за ненападение между Германия и СССР. И до днес това е едно от най-противоречивите исторически събития в Европа в годините около Втората световна война. Договорът „Молотов-Рибентроп“ не е просто договор за ненападание обаче. Той съдържа и секретен допълнителен протокол, който се отнася до Полша и общите интереси на двете държави по отношение на Източна Европа.

В разсекретения вече протокол се казва, че „северната граница на Литва е граница на сферата на интереси на Германия и СССР“. Решено е още „в случай на териториално-политическо преустройство на областите, влизащи в състава на Полската държава, границата на сферата на интереси на Германия и СССР ще минала по линията на реките Нарева, Висла и Сана“. След практически официалното разделяне на Полша, секретният протокол цинично продължава с уговорка, че не е сигурно дали трябва да има независима Полска държава и че евентуалните ѝ граници ще бъдат определени от Германия и СССР „в течение на по-нататъшното политическо развитие“. В протокола е уточнено още, че СССР има категорични апетити към Бесарабия, към която Германия не проявява никакъв интерес.

Седмица по-късно, на 31 август 1939 г., председателят на Съвета на народните комисари – комисарят по външните работи Молотов, изнася реч на сесията на Върховния съвет на СССР, в която обяснява защо договорът с Германия е изключително важен за Съветите. В разсекретения текст от речта се казва, че Германия е по-добър съюзник от Франция и Англия, с които преговорите са стигнали до задънена улица заради отказа им да защитят съветските интереси в Полша. Освен това Молотов твърди, че съветското правителство се е опитвало през цялото време да поддържа нормални делови и политически отношения с Германия, следвайки указанията на Сталин:

„Да се провежда политика на мир и укрепване на деловите връзки с всички страни. Да се внимава и да не се позволява страната да бъде вкарана в конфликт от провокатори на война, свикнали да бъркат в огъня с чужди ръце“.

Молотов припомня, че СССР отказва да повярва на твърденията на англичани, французи и американци, че Германия планира да завладее Украйна. Той цитира думите на Сталин:

„Изглежда този подозрителен шум е имал за цел да събуди яростта на Съветския съюз против Германия, да отрови атмосферата и да провокира конфликт без видими основания“.

Комисарят по външните работи отговаря и на въпрос, който би могъл да се появи: как така Съветският съюз тръгва към подобряване на отношенията си с държава от фашистки тип? Отговорът му поразява с лукавството си:

„Работата не е в нашето отношение към вътрешните порядки на друга държава, а за външните отношения между две страни. Ние стоим на позицията на невмешателство във вътрешните работи на други държави и не допускаме каквато и да е намеса в нашите собствени вътрешни дела. (…) Във външната си политика с несъветски страни стоим на базата на известния ленински принцип за мирно съществуване на съветската държава и капиталистическите страни“.

Молотов припомня, че СССР от 1933 г. се придържа към сключен договор за ненападение и неутралитет с фашистка Италия, „защото този договор отговаря на интересите на СССР“.

„Имаме договор за ненападение и с Полша, и с някои други страни, чийто полуфашистки строй е известен на всички“, допълва Молотов, седмица по-рано подписал договор за бъдещо разделяне на Полша.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Младост

kapatovo.bg