Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стефан Цанев: Докато произнасят моите думи, аз ще бъда жив

Театърът е моята държава, свят и вселена, каза писателят на своята 80-годишнина в Народния

„Благодаря ви, защото вие сте давали енергия на моя живот, вие сте ми светили, когато съм писал“, обърна се към актьорите писателят Стефан Цанев. Снимка: Емил Георгиев - Стефан Цанев: Докато произнасят моите думи, аз ще бъда жив

„Благодаря ви, защото вие сте давали енергия на моя живот, вие сте ми светили, когато съм писал“, обърна се към актьорите писателят Стефан Цанев. Снимка: Емил Георгиев

„Благодаря на всички артисти, които играят в мои пиеси – докато те произнасят моите думи, аз ще бъда жив“, сподели Стефан Цанев пред пълната зала със зрители, изправени на крака, в Народния театър. Там във вторник вечерта първата трупа отбеляза 80-годишния юбилей на писателя със спектакъла по неговата пиеса „Процесът против богомилите“. Годишнината бе предшествана от шумен обществен дебат, предизвикан от отказа на Цанев да приеме ордена „Златен век“ от Министерството на културата, тъй като негов предишен носител стана Димитър Иванов, бивш шеф в Държавна сигурност.

„Не съм искал да има скандали, станаха без да искам – заяви писателят пред медиите преди спектакъла. – Моята награда е публиката тази вечер и артистите, които ме обичат – на мен това ми стига.“

Темата за отказания „Златен век“ повече не бе повдигната. След края на представлението Стефан Цанев излезе на сцената и благодари на актьорите за вдъхновението.

„Много съм развълнуван, защото преди 50 години, през 1967-а, бях назначен за драматург на Сатиричния театър. Оттогава досега аз съм живял и съм работил в театъра през тези 50 години – театърът е моята държава, моят свят и моята вселена. Щастлив съм, че това тържество е именно на театрална сцена, и то на сцената на Народния театър. Благодаря на директора на театъра, благодаря на артистите, които са тук до мен. Аз съм живял изключително в тяхната среда, те са за мен децата на светлината. Всяка вечер раздават душите си с надеждата да запалят тази светлина в душите на публиката и да се превърне нашия народ в народ от светещи хора.

Благодаря на артистите от цяла България и от целия свят, които са играли в мои пиеси и са произнасяли мои думи, благодаря на всички артисти, които ще играят в мои пиеси. Докато те произнасят моите думи, аз ще бъда жив. Благодаря ви, защото вие сте давали енергия на моя живот, вие сте ми светили, когато съм писал. Благодаря ви за вечни времена”, каза с вълнение Стефан Цанев.

Честването на юбилея му ще продължи и днес, 11 януари, от 19 часа на Камерна сцена, със спектакъла по пиесата на Цанев „Духът на поета”. Писателят ще очаква своите почитатели от 18,15 часа във фоайето на театъра.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах