Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Столична библиотека на колела в парковете на София

Начало на кампанията „Зелени библиотеки“ с програма за читатели от всяка възраст

За седемте си досегашни издания кампанията „Зелени библиотеки“ е привлякла над 7 хил. нови читатели. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Столична библиотека на колела в парковете на София

За седемте си досегашни издания кампанията „Зелени библиотеки“ е привлякла над 7 хил. нови читатели. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

За поредно лято Столична библиотека ще подкани читателите си към по-голяма лятна активност с Библиобуса, мобилния филиал на институцията, зареден с 1500 нови заглавия на чужди и български автори. Кампанията „Зелени библиотеки“, която идва с програма за малки и големи читатели, ще започне на 30 юли и до 28 август ще обиколи парковете на София.

Осмото издание на инициативата, която цели да привлече нови читатели за библиотеката, започва в събота, 30 юли, в парк „Гео Милев“. Ще бъдат поставени и две къщички за книги, от които всеки посетител на парка ще може да вземе книга за четене и да остави своя – те ще останат и след края на „Зелени библиотеки“. С двете нови къщички, Столична библиотека е представена на общо девет знакови места в природния парк Витоша и Зоопарка, които ще се зареждат редовно с атрактивни заглавия.

На 6 август за Библиобуса може да се оглеждат посетителите на парка „Заимов“, на следващия ден библиотеката на колела се разполага в Борисовата градина. Подготвена е целодневна програма, която да ангажира всички, от най-малките читатели до придружителите им. Тазгодишната арт програма на „Зелени библиотеки“ предвижда срещи с любими поети, които ще раздават свои нови книги с автографи, интересни тематични изложби, музикални изпълнения на живо и други.

Децата и учениците могат да участват в образователни STEM игри, в забавно програмиране с различни ботове, да се запознаят с популярната в Корея национална игра тухо и да изработят кукли от традиционна корейска хартия. Най-малките могат да получат първите си уроци по рисуване с ръководителя на детското арт ателие на Столична библиотека художника Христо Кърджилов.

Продължава и успешната инициатива „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“. Столична библиотека приканва всички посетители да се включат в споделянето на книги, като дарят ново прочетено заглавие от личната си библиотека и вземат различно интересно издание. За втора поредна година в инициативата ще участват издателства като „Хермес, „СофтПрес“, „Весела Люцканова“, „Ина“, „Златно пате“, „Скорпио“ и др. Сред томовете ще намерите книги за свободното време, класика, любими приказки. За децата са подготвени подаръци – детски книжки и албуми за оцветяване.

Междувременно посетителите на „Зелени библиотеки“ ще имат възможност да разгледат две документални изложби. „Библиотеката на София разказва“ представя драматичната съдба на библиотечните колекции на видни общественици и писатели (Кирил Христов, Константин Стоилов, Иван Денкоглу), редки и ценни издания от фонда на Столична библиотека, които са живи свидетелства на времето и историята на библиотеката и столицата. Експозицията „Из парковете на София –минало и настояще“ представя любопитни фотографии и документи за историята, изграждането и обновяването на популярни столични паркове и градини.

Гости на тазгодишното издание на „Зелени библиотеки“ са Калин Терзийски, Мирела Иванова, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Ангел Игов, Силвия Чолева, Иван Христов, Кристин Димитрова, Георги Гаврилов и др., а 7-годишната Каталина Павлова ще представи свои публикувани детски приказки. Музикалната програма е в ръцете и гласовете на Иван Бороджиев (саксофон), Ели Раданова (вокал), Венци Дреников (клавишни), Георги Арсов, Алек Кирев (вокал), Кирил Коев (китара),Ралица Симеонова (китара, вокал) и др.

В детската арт програма ще се включат артистите от парти агенция „Маска“ с ръководител Цветомир Иванов, клоуните от атракционен клуб „Найя“, Боби Мирчев с обичани детски песни, школа за сценични изкуства „Есенс“ – с театрални, певчески и танцови детски състави, фондация „Деца на България“ – игри с мисловни карти и др.

Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.

„Зелени библиотеки“ отбелязва успех през годините – за седемте си досегашни издания инициативата е привлякла над 7 хил. нови читатели, а „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“, събра за последните 3 години дарения от близо 3000 нови книги.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС