Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Това не е „Да убиеш присмехулник“

Предстоящата книга на Харпър Ли показва либералния герой Атикус Финч като расист

Грегъри Пек като Атикус Финч в „Да убиеш присмехулник“ – най-вероятно актьорът не си е помислил, че героят му 20 години по-късно вече е расист. - Това не е „Да убиеш присмехулник“

Грегъри Пек като Атикус Финч в „Да убиеш присмехулник“ – най-вероятно актьорът не си е помислил, че героят му 20 години по-късно вече е расист.

Една от великите фигури на американската литература претърпява драматичен удар по репутацията си. Неочаквано издадена от „Ню Йорк Таймс“ част от сюжета на продължението на „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли показва, че доблестният Атикус Финч в следваща фаза на живота си става расист, който се радва, че в Алабама продължава расовата сегрегация.

Дългоочакваният роман на Ли, Go Set a Watchman, чието действие се развива повече от 20 години след „Да убиеш присмехулник“, всъщност е писан преди шедьовъра на писателката (1960). Ръкописът съдържа серия от препратки към по-ранния живот на героинята, Скаут Финч, и издателят, заинтригуван от живата картина, в която те са показани, предлага на авторката да напише друг роман, базиран на тези пасажи. Това прави и Ли – и „Да убиеш присмехулник“ е написана, излиза, читателите се влюбват в него, впоследствие носи на писателката и „Пулицър“, а Опра нарича книгата „нашия национален роман“.

До момента сюжетът на „новия“ роман не бе ясен – а издателите му пазеха в строга тайна каквито и да е детайли от него преди публикацията на 14 юли. Разбивайки международното ембарго обаче, „Таймс“ излезе с ревю, разкриващо части от съдържанието на романа, в което героят на американските либерални ценности Атикус Финч се показва като расист.

Преподобният Ал Шарптън, активист ветеран в защита на гражданските права, коментира пред „Обзървър“, че новият образ на Атикус хармонира със собствения му опит с някои следвоенни американски либери.

„Да убиеш присмехулник“ винаги е било стандарт в американската литература, когато става дума за расата и расовата справедливост – коментира Шарптън. – Сега откриваме, че Атикус Финч не е онзи герой в борбата срещу расизма, а първо е бил показан от Харпър Ли като расист по много начини. Това рефлектира и на бремето, с което се справяме и в реалния живот, с либералите, които в един момент се превръщат в расисти. Смятам, че този развой е много показателен и за това, което виждаме в XXI век.“

Литературният коментатор на „Обвървър“ Робърт Маккръм коментира, че да четеш Go Set a Watchman е странно изживяване:

„Това не е „Да убиеш присмехулник“ – и няма как да е. Езикът, ценностите, моралът са остарели. Расовите връзки, за щастие, са изминали дълъг път от 60-те години насам. Неизбежно е настроенията на Скаут и особено на Атикус да се сблъскат с неодобрение през 2015 г. Жив литературен орган, откъснат от съвременния си контекст, среща огромен риск от отхвърляне при трансплантация. Като почитател на „Да убиеш присмехулник“, и едва ли ще съм сам в позицията си, не приемам решението на издателите на Харпър Ли да я запратят с изгубения ѝ ръкопис в безпощадната атмосфера на съвременния книжен свят.“

През февруари съобщението, че предстои издаване на първата книга на Ли за Финч и Скаут , предизвика у феновете на „Да убиеш присмехулник“ смесица от радост и опасения. 89-годишната писателка днес е почти сляпа и глуха и не може да живее без асистентите си. Това очаквано създаде и съмнения, че тя всъщност не е разбрала, че дава позволение да се издаде по-ранната ѝ творба. Адвокактата ѝ, литературният ѝ агент и издателят ѝ обаче опровергават това отривисто – и настояват, че Ли сама е поискала публикацията на Go Set a Watchman.

Сред другите изненади, които „Ню Йорк Таймс“ казва за книгата, са фактът, че братът на Скаут, Джем, е вече мъртъв, а старият Финч има ревматоиден артрит.За разлика от „Присмехулника“, новата книга не е от името на героинята, но следва отблизо завръщането ѝ в Мейкомб след престой в Ню Йорк.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg