Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Продължението на „Да убиеш присмехулник“ – за Коледа

На английски език втората книга на Харпър Ли ще излезе през юли, у нас – няколко месеца по-късно

88-годишната Харпър Ли има Пулицър. - Продължението на „Да убиеш присмехулник“ – за Коледа

88-годишната Харпър Ли има Пулицър.

Продължението на „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли ще излезе на български език за Коледния панаир на книгата в НДК. Go Set a Watchman ще бъде публикувана в САЩ на 14 юли тази година – точно 55 години след първото издание на прочутия първи и досега единствен роман на Ли.

Преговорите за издаването на новия роман, писан всъщност преди около 60 години от американскта писателка, продължават и в момента, а ръкописът не излиза от офиса на литературната агенция, държаща правата – „Андрю Нюрнберг Асошиейтс“, пише „Гардиън“. Само там предстоящите издатели могат да се запознаят с текста на Go Set a Watchman, като целта е да се избегнат всякакви изтичания на части от съдържанието към публичното пространство.

Въпреки това 25 държави вече са закупили ръкописа, а сред тя е и България. У нас романът излиза с логото на „Бард“, съобщиха официално от издателство.

Първата страница от ръкописа на романа. Това е едно от малкото неща от книгата, които достигат до обществото.

Първата страница от ръкописа на романа. Това е едно от малкото неща от книгата, които достигат до обществото.

Действието в книгата се развива в средата на 50-те години на миналия век. Тя включва много от персонажите на „Да убиеш присмехулник”, но двайсетина години по-късно. Скаут се е завърнала в Мейкомб от Ню Йорк, за да види баща си Атикус. Принудена да се бори с лични и политически проблеми, тя се опитва да разбере отношението на баща си към обществото и едновременно с това своите собствени чувства към мястото, където е родена и израснала.

„Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли излиза на 11 юли 1960 г. и моментално започва да жъне успехи. Авторката е удостоена с награда „Пулицър“, а романът се нарежда сред класиките на модерната американска литература.

През февруари 2015 г. на 88 години, почти сляпа и глуха след преживян през 2007 г. инфаркт и след като цял живот е твърдяла, че никога няма да публикува друга книга, Ли, чрез адвоката си, обяви, че ще излезе и продължението на „Да убиеш присмехулник“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90