Три коледни градчета в центъра на София

Храна, греяно вино, книги и музикална програма на открито по празниците

Немското Коледно градче в Градската градина се открива на 20 ноември, петък. Снимка: Площад Славейков - Три коледни градчета в центъра на София

Немското Коледно градче в Градската градина се открива на 20 ноември, петък. Снимка: Площад Славейков

Коледният дух ще завладее три пространства на открито в центъра на София по празниците – в Градската градина, на площад „Славейков“ и в парка пред НДК. Веселието навсякъде ще бъде контролирано, съобразно противоепидемичните мерки, гарантираха пред „Площад Славейков“ организаторите и на трите базара.

Градската градина

Първи ще отвори врати Немският Коледен базар в Градската градина, който ще се проведе на обичайното място – до площадка „Мавзолей“. Този път ще го открият малко по-рано – на 20 ноември, петък, от 18 ч. – и ще продължи до 22 декември. Всяка вечер ще има музикална програма с участието на деца и ученици от Музикалното училище. Базарът ще предлага традиционните изкушения – греяно вино, немска храна и украса за елха. Заради пандемията всеки щанд за храна ще бъде с плексигласова преграда. Ще липсва единствено Детската работилница. За спазването на противоепидемичните мерки ще следи жива охрана, обясни Теодора Бреме от „Ди Би Ивентс“, които организират базара с подкрепата на немското посолство в София.

Площад „Славейков“

Фантастико

Коледен базар ще има тази година и на площад „Славейков“. Открива се на 23 ноември и ще продължи един месец, а ако здравната обстановка позволява – ще се удължи до края на годината, обясниха пред „Площад Славейков“ организаторите от Пазари „Юг“. На площада ще бъдат наредени малки и големи дървени къщички, на които ще се предлага обичайният коледен асортимент – храна, напитки и сувенири. Движението в рамките на базара ще бъде еднопосочно. И тук е предвидена жива охрана, която ще следи за носене на маски и за спазване на физическа дистанция. Планираната културна програма е отпаднала заради пандемията.

Книгите не се очаква да се завърнат скоро на „Славейков“. Докладът за седемте щендера трябва да бъде гласуван от Общинския съвет, след това да бъде пусната обществена порачка за проектирането и изработката им. Това надали ще се случи до края на годината.

Паркът пред НДК

И ако книги няма да се продават на „Славейков“, а Коледният панаир на книгата тази година се отменя, книжни заглавия на открито все пак ще има – в парка пред НДК. Ще се предлагат на щандовете на новия празничен базар „София – Коледен град“, който ще се намира в района на Кино „Кабана“. Откриването му се планира за 4 декември и до 31 декември там ще ехти музика и глъчка, ще се лее вино и ще ухае на Коледа. На сцената на „Кабана“ всеки ден ще има културна програма. Организаторите от пазари „Възраждане“ съобщават, че ще се предлага „национално коледно меню“, вино и крафт бира. А коледната украса щяла да бъде „невиждано“ пищна.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах