Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Три ученички на Кабаиванска в пърформанс на Марина Абрамович

Пресъздават смъртта на героини от репертоара на Мария Калас

Марина Абрамович се появява в края на спектакъла, за да пресъздаде смъртта на Мария Калас. Снимка: Институт „Марина Абрамович“ - Три ученички на Кабаиванска в пърформанс на Марина Абрамович

Марина Абрамович се появява в края на спектакъла, за да пресъздаде смъртта на Мария Калас. Снимка: Институт „Марина Абрамович“

Три ученички на Райна Кабаиванска от майсторските ѝ класове в Нов български университет ще пеят в спектакъла на Мария Абрамович „Седемте смърти на Мария Калас“. Пърформансът, който артистката представи в Баварската държавна опера през септември, сега ще открие сезона на оперния театър „Сан Карло“ в Неапол на 4 декември, съобщава „Операуайър“.

„Седемте смърти на Мария Калас“ е мултимедиен проект с музика, пърформанс и видео. Пърформансът е комбинация от седем изпълнения, всяко от различно оперно заглавие от репертоара на Калас. Седем певици пресъздават съответната смърт в операта. Абрамович се появява в края на спектакъла, за да изиграе кончината на самата Калас. Оперната дива си отива през 1977 г. от сърдечен удар.

Вижте още: СЕДЕМТЕ СМЪРТИ НА МАРИЯ КАЛАС ПРЕСЪЗДАДЕНИ ОТ МАРИНА АБРАМОВИЧ

Южноафриканката Прити Йенде, учила при Кабаиванска през 2007 г., италианката Мария Агреста от класа ѝ през 2010 г. и Селене Занети от класа от 2015 г., ще си партнират със световни звезди като Елина Гаранча, която българската публика слуша преди година, и Надин Сиера. Пърформансът ще се играе общо пет пъти, съобщават от операта в Неапол.

Йенде ще влезе в ролята на Дездемона от „Отело“, Агреста ще бъде Норма, а Занети – Тоска. Гаранча ще изпълни Кармен. Участват още Надин Сиера като Лучия де Ламермур и Кармен Джанатазио като Чо-Чо Сан.

Режисьор отново е Марина Абрамович.

Операта „Сан Карло“ ще отвори врати на 4 декември за първи път от налагането на карантината през 2020 г.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах