Три ученички на Кабаиванска в пърформанс на Марина Абрамович

Пресъздават смъртта на героини от репертоара на Мария Калас

Марина Абрамович се появява в края на спектакъла, за да пресъздаде смъртта на Мария Калас. Снимка: Институт „Марина Абрамович“ - Три ученички на Кабаиванска в пърформанс на Марина Абрамович

Марина Абрамович се появява в края на спектакъла, за да пресъздаде смъртта на Мария Калас. Снимка: Институт „Марина Абрамович“

Три ученички на Райна Кабаиванска от майсторските ѝ класове в Нов български университет ще пеят в спектакъла на Мария Абрамович „Седемте смърти на Мария Калас“. Пърформансът, който артистката представи в Баварската държавна опера през септември, сега ще открие сезона на оперния театър „Сан Карло“ в Неапол на 4 декември, съобщава „Операуайър“.

„Седемте смърти на Мария Калас“ е мултимедиен проект с музика, пърформанс и видео. Пърформансът е комбинация от седем изпълнения, всяко от различно оперно заглавие от репертоара на Калас. Седем певици пресъздават съответната смърт в операта. Абрамович се появява в края на спектакъла, за да изиграе кончината на самата Калас. Оперната дива си отива през 1977 г. от сърдечен удар.

Вижте още: СЕДЕМТЕ СМЪРТИ НА МАРИЯ КАЛАС ПРЕСЪЗДАДЕНИ ОТ МАРИНА АБРАМОВИЧ

Южноафриканката Прити Йенде, учила при Кабаиванска през 2007 г., италианката Мария Агреста от класа ѝ през 2010 г. и Селене Занети от класа от 2015 г., ще си партнират със световни звезди като Елина Гаранча, която българската публика слуша преди година, и Надин Сиера. Пърформансът ще се играе общо пет пъти, съобщават от операта в Неапол.

Фантастико

Йенде ще влезе в ролята на Дездемона от „Отело“, Агреста ще бъде Норма, а Занети – Тоска. Гаранча ще изпълни Кармен. Участват още Надин Сиера като Лучия де Ламермур и Кармен Джанатазио като Чо-Чо Сан.

Режисьор отново е Марина Абрамович.

Операта „Сан Карло“ ще отвори врати на 4 декември за първи път от налагането на карантината през 2020 г.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах