VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Цигуларят Даниел Хоуп за пръв път пред българска публика

Солист в концерта на Софийската филхармония ще бъде и Александрина Пендачанска

Даниел Хоуп е водещ на популярната тв поредица „Europe@Home“. Снимка: Никълъс Зовни - Цигуларят Даниел Хоуп за пръв път пред българска публика

Даниел Хоуп е водещ на популярната тв поредица „Europe@Home“. Снимка: Никълъс Зовни

Прочутият цигулар Даниел Хоуп ще гостува за пръв път на българска сцена. На 15 април той ще излезе на сцената на зала „България“ за концерт на Софийската филхармония, солист в който е и оперната прима Александрина Пендачанска. В програмата са Концерт за цигулка на Бенджамин Бритън, финалната сцена от операта „Саломе“ на Рихард Щраус и откъс от операта „Тристан и Изолда“ на Рихард Вагнер. Диригент е Григор Паликаров.

Британецът доби изключителна популярност по време на карантината с онлайн концертите от поредицата „Europe@Home“, изнасяни безплатно от дома му. Хиляди почитатели на музиката следиха изявите му. Видеата придобиха такава популярност, че се превърнаха в предаване за телевизия „Арте“. Във всеки епизод, заснет в хола на дома му в Берлин, Хоуп канеше по един представител от 27-те държави членки на ЕС, за да представят няколко произведения и междувременно да разкажат за традициите, културата и фолклора на страната си. България бе представена в поредицата от пианистката Дора Делийска, която представи произведения на Панчо Владигеров, Костадин Генчев и преработка на „Хубава си, моя горо“ за цигулка и пиано.

На световната сцена кариерата на Хоуп продължава повече от 30 години. Той е носител на Европейската музикална награда за музика за 2015 г., чиито предишни получатели са Даниел Баренбойм и Берлинската филхармония. Хоуп е бил солист на някои от най-големите световни оркестри и диригенти, сам ръководи и струнни формации. От началото на сезон 2016/17 той е музикален директор на Камерния оркестър в Цюрих, а от сезон 2018/19 е и музикален директор на Камерния оркестър „Нов век“ в Сан Франциско. През 2019-а става художествен директор на катедралата Frauenkirche в Дрезден, а от 2020-а е президент на Beethovenhaus Bonn, почетна длъжност, заемана също от Курт Мазур и Йозеф Йоахим.

Хоуп израства в Лондон, възпитаник е на Кралската музикална академия, където негови учители са Захар Брон, Ицхак Рашковски и Феликс Андриевски. Работил е с диригенти като Курт Мазур, Валери Гергиев и Кристиан Тилеман, както и с най-големите симфонични оркестри в света – в Берлин, Бостън, Чикаго, Париж, Лондон, Лос Анджелис и Токио.

Даниел Хоуп е ексклузивен артист на „Дойче Грамофон“ от 2007 г., той е от най-активно записващите изпълнители на класическа музика с над 25 собствени албума, които му носят множество награди, както и номинации за „Грами“. Написва и четири книги, публикувани в Германия от издателската къща „Rowohlt“, които се превръщат в бестселъри. Редовен автор на „Уолстрийт Джърнъл“.

Музикантът свири на цигулка „Гуарнери дел Джезу” от 1742 г. („екс-Липински“), предоставена му от семейство от Германия, пожелало да запази анонимност.

Александрина Пендачанска е позната на българската публика, макар кариерата ѝ да протича предимно в чужбина. Големият вокален диапазон на певицата обуславя и репертоара ѝ, който обхваща 70 роли – от предкласика до музиката на ХХ век, от белканто и Верди до Бетовен и Вагнер, от колоратурен сопран до мецосопран. Наскоро на сцената на „Ла Моне“ в Брюксел Александрина Пендачанска дебютира като Сантуца от „Селска чест“ на Маскани, която е нейната 70-а роля.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg