Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Уайнстийн урежда споразумение за $44 млн. с обвинителите си

Срещу Харви Уайнстийн има и криминални обвинения от Нюйоркската прокуратура - за изнасилване и за принуда към орален секс, по които той не се признава за виновен. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Уайнстийн урежда споразумение за $44 млн. с обвинителите си

Срещу Харви Уайнстийн има и криминални обвинения от Нюйоркската прокуратура - за изнасилване и за принуда към орален секс, по които той не се признава за виновен. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Харви Уайнстийн и членове на бившия управителен съвет на неговото студио са постигнали предварителна сделка на стойност 44 млн. долара за разрешаване на съдебни дела с жени, обвинили го в сексуални нарушения, и с главния прокурор на щата Ню Йорк. Това твърдят източници на „Ню Йорк Таймс”.

Според предложените условия, около 30 милиона долара ще отидат за група ищци, включваща предполагаеми жертви, кредитори на бившето студио на Уайнстийн и някои бивши служители, съобщават информаторите на медията, пожелали да запазят анонимност, защото споразумението е частно. Останалите пари ще отидат за съдебни такси и за сътрудници на Уайнстийн, включително членове на борда, посочени като обвиняеми в съдебни дела.

Застрахователните полици би трябвало да покрият 44 млн. долара, ако сделката бъде финализирана.

„Уолстрийт Джърнъл” бе първата медия, информирала за предварителната сделка, която трябва да бъде одобрена от консултантите, отговарящи за производството по несъстоятелност на бившата компания на продуцента.

Потърсен, Уайнстийн не отговоря на призивите за коментар от „Ню Йорк Таймс“. Говорител на офиса на главния прокурор на щата Ню Йорк също е отказал да коментира.

Адвокатите на жени, които твърдят, че са жертви на Уайнщайн, са били в преговори с представители на бившия филмов магнат от миналата година. В тях са участвали и адвокати на бившите членове на управителния съвет и офиса на главния прокурор на Ню Йорк, който миналата година заведе дела срещу Харви Уайнстийн и неговия брат и бизнес партньор Боб Уайнстийн за нарушения на законите срещу половата дискриминация, сексуалния тормоз, сексуалното насилие и принуда. Целта беше да се постигне споразумение, което да обхване всички чакащи съдебни дела срещу бившия холивудски магнат, неговото вече несъществуващо филмово студио и сътрудниците му.

Срещу Уайнстийн има и криминални обвинения от Нюйоркската прокуратура, по които той не се признава за виновен. Според едното, 67-годишният продуцент е изнасилил жена в хотел в Манхатън през 2013 г., а другото е за принуда към орален секс в дома му през 2006 година. Харви Уайнстийн, който е освободен под гаранция от 1 милион долара, твърди, че срещите са били по взаимно съгласие.

Компанията „Уайнстийн” – филмово студио, основано от братята Уайнстийн – подаде заявление за обявяване в несъстоятелност през март 2018 г., след като десетки жени публично обвиниха главния изпълнителен директор Харви Уайнстийн в сексуални нарушения и нападения, продължили десетилетия. Филмовото и телевизионно студио, известно с редица спечелили „Оскар” филми като „Речта на краля“ и „Артистът“, към онзи момент разполагаше с по-малко от 500 000 долара в брой, имаше огромни задължения и нарастващ брой съдебни дела.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg