Ученичка на Райна Кабаиванска в безплатен онлайн концерт на „Ла Скала“

Мария Агреста ще си партнира с прочутия Никола Луизоти, дирижирал последната „Тоска“ на Кабаиванска в Италия

Мария Агреста и Райна Кабаиванска. Снимка: Иво Попов - Ученичка на Райна Кабаиванска в безплатен онлайн концерт на „Ла Скала“

Мария Агреста и Райна Кабаиванска. Снимка: Иво Попов

Италианското сопрано Мария Агреста, една от ученичките от школата на Райна Кабаиванска, се завръща на сцената на „Ла Скала“ за концерт, който ще бъде излъчван без публика на живо. Гала събитието ще бъде стриймвано на живо и безплатно във Фейсбук, Ютюб и в сайта на миланската Скала. Началото е в 21 ч. (българско време). Агреста ще си партнира с тенора Франческо Мели и прочутия диригент Никола Луизоти. В програмата са арии, дуети и прелюдии от опери на Верди и Пучини.

Певицата излиза на родна сцена за първи път през 2010 г. като като Мими от „Бохеми“, спектакъл от проекта „Райна Кабаиванска представя свои студенти на международната оперна сцена“.

„Обожавам нейния уникален начин да принася в дар таланта си на това изключително изкуство – казва Агреста за Кабаиванска. – Да се запозная с нея беше откритие. Пред мен се разкри един прекрасен и любящ човек, каквато може да бъде само една майка. Като преподавател е изключителна! Взискателна и непоколебима, едновременно с това любяща и с нечовешка щедрост. Не познавам никой друг от такава величина, който да знае как и да има желанието да предаде своето знание и опит на другите.“

В последващите години кариерата на Агреста се развива блестящо и тя бързо покорява световните сцени, сред които „Ла Скала“, „Метрополитън“, „Ковънт гардън“, Националната опера на Париж, Римската опера, Виенската опера, Фестивала в Залцбург и много други. Партнира си с големите оперни имена на съвремието Пласидо Доминго, Йонас Кауфман, Андреа Каре, Людовик Тезие, Франческо Мели.

Никола Луизоти, диригентът от световно ниво, също е работил с Райна Кабаиванска – през 2002 г. той дирижира в „Театро Реджо“ в Парма последното ѝ изпълнение на „Тоска“ в Италия, когато сопраното е на 68 г. В историческия спектакъл Луизоти на няколко пъти е принуден да спре оркестъра, тъй като гръмовните овации на публиката към Кабаиванска го заглушават. Екстазът на публиката е неконтролируем. Райна Кабаиванска се опитва да продължи, но от залата почти гневно нараства един вик: „Бис! Бис!“. Осем минути една от най-трудните публики в света аплодира оперната звезда.

През 2021 Мария Агреста ще има трудната задача да изпълни за първи път в кариерата си коронната роля на своята Маестра – „Тоска“ на сцените на „Гран опера“ в Париж и „Театро Реал“ в Мадрид през юни и юли.

През септември Райна Кабаиванска ще се завърне в София за 21-вото издание на своя Международен майсторски клас за млади оперни певци, организиран от Нов български университет.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах