Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ученичка на Райна Кабаиванска в безплатен онлайн концерт на „Ла Скала“

Мария Агреста ще си партнира с прочутия Никола Луизоти, дирижирал последната „Тоска“ на Кабаиванска в Италия

Мария Агреста и Райна Кабаиванска. Снимка: Иво Попов - Ученичка на Райна Кабаиванска в безплатен онлайн концерт на „Ла Скала“

Мария Агреста и Райна Кабаиванска. Снимка: Иво Попов

Италианското сопрано Мария Агреста, една от ученичките от школата на Райна Кабаиванска, се завръща на сцената на „Ла Скала“ за концерт, който ще бъде излъчван без публика на живо. Гала събитието ще бъде стриймвано на живо и безплатно във Фейсбук, Ютюб и в сайта на миланската Скала. Началото е в 21 ч. (българско време). Агреста ще си партнира с тенора Франческо Мели и прочутия диригент Никола Луизоти. В програмата са арии, дуети и прелюдии от опери на Верди и Пучини.

Певицата излиза на родна сцена за първи път през 2010 г. като като Мими от „Бохеми“, спектакъл от проекта „Райна Кабаиванска представя свои студенти на международната оперна сцена“.

„Обожавам нейния уникален начин да принася в дар таланта си на това изключително изкуство – казва Агреста за Кабаиванска. – Да се запозная с нея беше откритие. Пред мен се разкри един прекрасен и любящ човек, каквато може да бъде само една майка. Като преподавател е изключителна! Взискателна и непоколебима, едновременно с това любяща и с нечовешка щедрост. Не познавам никой друг от такава величина, който да знае как и да има желанието да предаде своето знание и опит на другите.“

В последващите години кариерата на Агреста се развива блестящо и тя бързо покорява световните сцени, сред които „Ла Скала“, „Метрополитън“, „Ковънт гардън“, Националната опера на Париж, Римската опера, Виенската опера, Фестивала в Залцбург и много други. Партнира си с големите оперни имена на съвремието Пласидо Доминго, Йонас Кауфман, Андреа Каре, Людовик Тезие, Франческо Мели.

Никола Луизоти, диригентът от световно ниво, също е работил с Райна Кабаиванска – през 2002 г. той дирижира в „Театро Реджо“ в Парма последното ѝ изпълнение на „Тоска“ в Италия, когато сопраното е на 68 г. В историческия спектакъл Луизоти на няколко пъти е принуден да спре оркестъра, тъй като гръмовните овации на публиката към Кабаиванска го заглушават. Екстазът на публиката е неконтролируем. Райна Кабаиванска се опитва да продължи, но от залата почти гневно нараства един вик: „Бис! Бис!“. Осем минути една от най-трудните публики в света аплодира оперната звезда.

През 2021 Мария Агреста ще има трудната задача да изпълни за първи път в кариерата си коронната роля на своята Маестра – „Тоска“ на сцените на „Гран опера“ в Париж и „Театро Реал“ в Мадрид през юни и юли.

През септември Райна Кабаиванска ще се завърне в София за 21-вото издание на своя Международен майсторски клас за млади оперни певци, организиран от Нов български университет.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90