Софийска филхармония МЕГАБОРД

Ученици на Кабаиванска с концерт в парижката „Опера Бастий“

Акомпанира им пианистката Боряна Ламбрева

Александрина Михайлова (горе вляво), Джузепе Инфантино (горе вдясно), Божидар Божкилов (долу вдясно) и Вероника Симеони. Снимки: Костадин Кръстев - Коко и личен архив - Ученици на Кабаиванска с концерт в парижката „Опера Бастий“

Александрина Михайлова (горе вляво), Джузепе Инфантино (горе вдясно), Божидар Божкилов (долу вдясно) и Вероника Симеони. Снимки: Костадин Кръстев - Коко и личен архив

Четирима певци от школата на Райна Кабаиванска ще имат концерт в „Опера Бастий“ в Париж, една от най-престижните оперни сцени в света. Александрина Михайлова (сопран), Вероника Симеони (мецосопран), Джузепе Инфантино (тенор) и Божидар Божкилов (бас) ще изпълнят познати оперни арии и ансамбли на 10 февруари. Пред френската публика ще им акомпанира българската пианистка Боряна Ламбрева.

Програмата включва произведения на Бах, Доницети, Берлиоз, Верди, Пучини, Христов, Леар, Сен-Санс.

Инициативата за събитието е на директора на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева в партньорство с Нов Български университет, където през септември тази година ще бъде проведен 23-ият международен майсторски клас на Райна Кабаиванска.

Школата за оперно пеене на световната оперна прима е една от най-ценените в международните оперни среди. Повече от 20 години в майсторските си класове в България и Италия Райна Кабаиванска преподава на млади артисти от Европа, Америка, Азия, Южна Африка, Австралия огромното наследство на класическия оперен театър, открива, подкрепя в развитието им и представя на международна сцена нови таланти, някои от които днес вече са познати имена на големите сцени.

За Александрина Михайлова концертът в Париж е пореден успех, певицата се обучава в Ла Скала, Милано, където през 2021 г., печели място в Академията за млади певци в надпревара с 430 кандидати от целия свят. Тя е само на 17, когато е приета в майсторския клас на Кабаиванска, а работата ѝ с голямата оперна прима продължава вече шест години.

Вероника Симеони също има постижения на най-престижните сцени в света, излизала е в Миланската Скала, Метрополитън Опера, „Ковънт Гардън“. Тя завършва оперно пеене в Консерваторията в Адриа и се усъвършенства в майсторските класове на Райна Кабаиванска в София, Сиена и в Модена. През 2019 г. е в главната мецосопранова роля, Прециозила, в суперпродукцията „Силата на съдбата“ в „Ковънт Гардън“, където си партнира с Анна Нетребко, Йонас Кауфман и Людовик Тезие.

Божидар Божкилов е приет в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София на 17. Между 2020 г. и 2022 г. специализира в Академията за млади певци на Ла Скала. През 2022 г. е участник в международния майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет и печели стипендия от нейния дарителски фонд в НБУ. Излиза често на сцената на Софийска опера и балет, играе в „Бохеми“ на Театро „Реджо“ в Торино.

Джузепе Инфантино завършва оперно пеене в Консерваторията в Рибера. От 2018 г. учи с Райна Кабаиванска в майсторските ѝ класове в Нов български университет и Музикален институт „Веки – Тонели“ в Модена, два пъти е стипендиант на фонда. Излизал е на оперните сцени в Бари, Равена, Сасари, Модена, Каляри, Генуа, Болоня и др. Репертоарът му включва Алфредо в „Травиата“, Радамес в „Аида“, Дукът на Мантуа в „Риголето“ от Верди, Родолфо в „Бохеми“ и др. През 2022 г. прави дебют в Софийската опера и балет като Родолфо в „Бохеми“. Между 2019 г. и 2022 г. участва във всички концерти, отбелязващи годишнини на Лучано Павароти в Модена.

Боряна Ламбрева е добре позната на българската публика, тя е акомпаниращ пианист в ежегодния майсторски клас на Райна Кабаиванска в България от 23 години. През 2009 г. участва с младите артисти в концерта им в музей „Капитолини“ в Рим. Като акомпаниращ пианист, Боряна Ламбрева свири с български и чуждестранни изпълнители на сцени в България, Русия, Италия, Франция, Англия, Австрия, Белгия, Унгария, Чехия, Македония и др. Името ѝ често се среща в програмите на утвърдени музикални фестивали. Записва за фонда на Българско национално радио, а в последните години осъществява редица студийни и документални записи с изявени певци. Професор по „камерно пеене“ в българската Национална музикална академия, Ламбрева е и автор на две книги за музикална педагогика.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах