Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Продавач на надежда

Пред новата 2019 година

Писателката Рада Москова. Снимка: БНТ - Продавач на надежда

Писателката Рада Москова. Снимка: БНТ

Това е заглавие на стихотворение от Джани Родари (в прекрасен превод на Валери Петров). На този италиански автор му стига да има:

„..едно магазинче с две полички
да продава надежда, надежда за всички“.

Останаха ли продавачи на надежда в България? Или надеждата с времето стана толкова фалшива, че едва ли някой ще я пожелае: фалшиви новини, фалшиви учебници, фалшиви професори, фалшиви закони, фалшиви съдебни присъди, фалшиви журналисти, фалшиви тв звезди, „фалшиви герои“ по Тодор Колев. Fake!

На какво да вярваме?

Америка за България

Едно време имаше „прилично и неприлично“. Ако си бъркаш в носа, получаваш шамар. Ако излъжеш, си наказан да не излизаш. Ако плюеш семки по тротоара, трябва да се наведеш и да ги събереш. Ако препишеш, получаваш двойка. Ако приказваш в час, те изгонват навън. Ако се сбиеш с някого, си изключен от училище. Сега неприличието, направо безсрамието, е начин на живот – личен, обществен, политически.

Как да се вярва на прелитащите като волни птици от партия в партия народни избраници?

На гръмогласното им парламентарно шоу?!

На патриот, който откри предизборната си кампания в Москва?

Colibri april 2017

На онзи виден парламентарист, който във връзка с дрескода твърдеше, че никога не е носил бели чорапи, а камерата показа, че в същия момент е с точно такива?

На пресните млади депутати, които напускат заседание на Народното събрание в името на гордите си партийни принципи – защото някои жертви са „ваши“, а не „наши“?

Нищо, че всичките са българи, убити от българи!!

Как да вярвам на подобните на онези миловидни момичета в черни престилки с бели якички – следдеветосептемврийски активистки, които не се произнасят, а заклеймяват?! (Най-разпространеният в онези времена глагол!) На тези, които се жалват от „езика на омразата“, а те самите го въведоха в не толкова далечното време?

Какви са „дебилите“, които си позволяват да приемат Истанбулската конвенция? „Предатели“?! „Ренегати“?! Или просто „джендъри“?!

Езикът не забравя! За разлика от нас.

Когато всички са невинни, има опасност всички да станат виновни!

Кой ще ни продаде надежда?

Някой професионален шоуспециалист!? Те поне умеят да продават!

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg