POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Продавач на надежда

Пред новата 2019 година

Писателката Рада Москова. Снимка: БНТ - Продавач на надежда

Писателката Рада Москова. Снимка: БНТ

Това е заглавие на стихотворение от Джани Родари (в прекрасен превод на Валери Петров). На този италиански автор му стига да има:

„..едно магазинче с две полички
да продава надежда, надежда за всички“.

Останаха ли продавачи на надежда в България? Или надеждата с времето стана толкова фалшива, че едва ли някой ще я пожелае: фалшиви новини, фалшиви учебници, фалшиви професори, фалшиви закони, фалшиви съдебни присъди, фалшиви журналисти, фалшиви тв звезди, „фалшиви герои“ по Тодор Колев. Fake!

На какво да вярваме?

Едно време имаше „прилично и неприлично“. Ако си бъркаш в носа, получаваш шамар. Ако излъжеш, си наказан да не излизаш. Ако плюеш семки по тротоара, трябва да се наведеш и да ги събереш. Ако препишеш, получаваш двойка. Ако приказваш в час, те изгонват навън. Ако се сбиеш с някого, си изключен от училище. Сега неприличието, направо безсрамието, е начин на живот – личен, обществен, политически.

Как да се вярва на прелитащите като волни птици от партия в партия народни избраници?

На гръмогласното им парламентарно шоу?!

На патриот, който откри предизборната си кампания в Москва?

На онзи виден парламентарист, който във връзка с дрескода твърдеше, че никога не е носил бели чорапи, а камерата показа, че в същия момент е с точно такива?

На пресните млади депутати, които напускат заседание на Народното събрание в името на гордите си партийни принципи – защото някои жертви са „ваши“, а не „наши“?

Нищо, че всичките са българи, убити от българи!!

Как да вярвам на подобните на онези миловидни момичета в черни престилки с бели якички – следдеветосептемврийски активистки, които не се произнасят, а заклеймяват?! (Най-разпространеният в онези времена глагол!) На тези, които се жалват от „езика на омразата“, а те самите го въведоха в не толкова далечното време?

Какви са „дебилите“, които си позволяват да приемат Истанбулската конвенция? „Предатели“?! „Ренегати“?! Или просто „джендъри“?!

Езикът не забравя! За разлика от нас.

Когато всички са невинни, има опасност всички да станат виновни!

Кой ще ни продаде надежда?

Някой професионален шоуспециалист!? Те поне умеят да продават!

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg