Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Продавач на надежда

Пред новата 2019 година

Писателката Рада Москова. Снимка: БНТ - Продавач на надежда

Писателката Рада Москова. Снимка: БНТ

Това е заглавие на стихотворение от Джани Родари (в прекрасен превод на Валери Петров). На този италиански автор му стига да има:

„..едно магазинче с две полички
да продава надежда, надежда за всички“.

Останаха ли продавачи на надежда в България? Или надеждата с времето стана толкова фалшива, че едва ли някой ще я пожелае: фалшиви новини, фалшиви учебници, фалшиви професори, фалшиви закони, фалшиви съдебни присъди, фалшиви журналисти, фалшиви тв звезди, „фалшиви герои“ по Тодор Колев. Fake!

На какво да вярваме?

Едно време имаше „прилично и неприлично“. Ако си бъркаш в носа, получаваш шамар. Ако излъжеш, си наказан да не излизаш. Ако плюеш семки по тротоара, трябва да се наведеш и да ги събереш. Ако препишеш, получаваш двойка. Ако приказваш в час, те изгонват навън. Ако се сбиеш с някого, си изключен от училище. Сега неприличието, направо безсрамието, е начин на живот – личен, обществен, политически.

Как да се вярва на прелитащите като волни птици от партия в партия народни избраници?

На гръмогласното им парламентарно шоу?!

На патриот, който откри предизборната си кампания в Москва?

На онзи виден парламентарист, който във връзка с дрескода твърдеше, че никога не е носил бели чорапи, а камерата показа, че в същия момент е с точно такива?

На пресните млади депутати, които напускат заседание на Народното събрание в името на гордите си партийни принципи – защото някои жертви са „ваши“, а не „наши“?

Нищо, че всичките са българи, убити от българи!!

Как да вярвам на подобните на онези миловидни момичета в черни престилки с бели якички – следдеветосептемврийски активистки, които не се произнасят, а заклеймяват?! (Най-разпространеният в онези времена глагол!) На тези, които се жалват от „езика на омразата“, а те самите го въведоха в не толкова далечното време?

Какви са „дебилите“, които си позволяват да приемат Истанбулската конвенция? „Предатели“?! „Ренегати“?! Или просто „джендъри“?!

Езикът не забравя! За разлика от нас.

Когато всички са невинни, има опасност всички да станат виновни!

Кой ще ни продаде надежда?

Някой професионален шоуспециалист!? Те поне умеят да продават!

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах