POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Смениха заглавието на откриващия филм в Кан заради новата свастика

Не бих искал филмът ми пряко или косвено да се асоциира с тази война, казва режисьорът

Заглавието на филма „Z като зомби“ се оказа проблем заради буквата Z, с която  руските окупационни войски в Украйна маркират танковете и оръжията си. - Смениха заглавието на откриващия филм в Кан заради новата свастика

Заглавието на филма „Z като зомби“ се оказа проблем заради буквата Z, с която руските окупационни войски в Украйна маркират танковете и оръжията си.

Откриващият филм на фестивала в Кан смени заглавието си, съобщиха организаторите на фестивала. Режисьорът Мишел Хазанавичус, който обяви подкрепата си за Украйна, реши филмът му „Z“ да се нарича „Cut“ (Режи). Причината са настояванията от страна на украински кинематографисти, а и заради негативната конотация на „новата свастика“, използвана от руските войски.

„Заради символичния заряд, свързан с буквата Z от началото на войната на Русия срещу Украйна и по молба на много мои украински колеги, реших да сменя заглавието – съобщи Хазанавичус, цитиран от списание „Allocine“. – Това заглавие щеше да е забавно, ако бяхме завършили филма преди няколко месеца, но вече не е смешно и не мога да го понасям.“

Филмът на Хазанавичус е френски римейк на японската зомби комедия от 2017 г. „Снимки без спирачки“. В „Режи“ участват Ромен Дюрис и Беренис Бежо.

„Филмът ми е създаден, за да дарява радост, и не бих искал той пряко или косвено да се асоциира с тази война. Затова съм много щастлив да го променя и така да демонстрирам подкрепата си за Украйна“, допълва Хазанавичус.

Призив за смяната на заглавието бе изпратен в Кан и официално – от Украинският институт (държавна агенция, която се занимава с представяне на украинската национална култура по света). В писмо, подписано от Владимир Шейко, Генерален директор на института, се настояваше за смяна на заглавието, като жест на солидарност към украинската съпротива срещу руската окупация. Още повече, че международното заглавие на филма е „Final Cut“ – професионален термин за окончателна монтажна версия на всеки произвеждан нов филм.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg