POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Варна с улична библиотека, Рапана (снимки)

В Рапана четенето е безплатно. Снимки: Боян Симеонов - Варна с улична библиотека, Рапана (снимки)

В Рапана четенето е безплатно. Снимки: Боян Симеонов

С улична библиотека бе обзаведен центърът на Варна. От миналия уикенд на входа на Морската градина е разположена дървена конструкция във формата на рапан.

В нея четенето е безплатно. Всеки може да седне на пейка в „ухото“ на морския охлюв и да почете, както и в зоната около него.

„Кръстихме го Рапана от буквална любов към Варна и метафорична към четенето. Всеки може да си вземе книга, но е желателно да я остави после в библиотеката, за да не останем без книги. Ако си открадне… има нещо поетично в кражбата на книги. По-добре хората да крадат книги, отколкото други неща“, казва един от авторите на идеята за павилиона Боян Симеонов. Другите двама инициатори са Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов.

Наличните книги в Рапана са около 900 тома. Дарени са от издателствата „Жанет 45“, „Парадокс“, Together и ICU, както и от варненци. Библиотеката ще приема читатели пред Морската градина до 10 октомври.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg