Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Варна с улична библиотека, Рапана (снимки)

В Рапана четенето е безплатно. Снимки: Боян Симеонов - Варна с улична библиотека, Рапана (снимки)

В Рапана четенето е безплатно. Снимки: Боян Симеонов

С улична библиотека бе обзаведен центърът на Варна. От миналия уикенд на входа на Морската градина е разположена дървена конструкция във формата на рапан.

В нея четенето е безплатно. Всеки може да седне на пейка в „ухото“ на морския охлюв и да почете, както и в зоната около него.

„Кръстихме го Рапана от буквална любов към Варна и метафорична към четенето. Всеки може да си вземе книга, но е желателно да я остави после в библиотеката, за да не останем без книги. Ако си открадне… има нещо поетично в кражбата на книги. По-добре хората да крадат книги, отколкото други неща“, казва един от авторите на идеята за павилиона Боян Симеонов. Другите двама инициатори са Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов.

Наличните книги в Рапана са около 900 тома. Дарени са от издателствата „Жанет 45“, „Парадокс“, Together и ICU, както и от варненци. Библиотеката ще приема читатели пред Морската градина до 10 октомври.

Америка за България

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg