POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Васко Василев концертмайстор на коронацията на крал Чарлс

Сред солистите на церемонията е и възпитаничка на Райна Кабаиванска

Кадър от времето на крал Чарлс като принца на Уелс - монархът поздравява концертмайстора на Кралската опера Васко Василев след изпълнение. Снимка: Paul Burns Photography - Васко Василев концертмайстор на коронацията на крал Чарлс

Кадър от времето на крал Чарлс като принца на Уелс - монархът поздравява концертмайстора на Кралската опера Васко Василев след изпълнение. Снимка: Paul Burns Photography

Цигуларят Васко Василев ще бъде концертмайстор на оркестъра, който ще свири на коронацията на Крал Чарлс в Уестминстърското абатство на 6 май 2023 г., съобщават от екипа на музиканта. Българинът ще бъде начело на т.нар. Coronation Orchestra, който ще обедини за повода елитни изпълнители от всички оркестри във Великобритания.

За мен е голяма привилегия и чест да получа тази покана и да съм част от историческото събитие – коментира Василев. – Кралят от години подкрепя музикантите в Обединеното кралство и в частност в Кралската опера, така че приемам този ангажимент с голяма отговорност, много вълнение и нескрито удоволствие.

Диригент на оркестъра ще бъде сър Антонио Папано, музикален директор на Кралската опера и на „Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia“. Репертоарът за церемонията все още не е избран, но вече са ясни някои детайли около музиката на събитието: кралят лично е избрал какво ще озвучава коронацията му, включително е поръчал 12 нови композиции. Една от тях е възложена на Андрю Лойд Уебър.

Вече са обявени и някои от солистите, сред тях е сопраното Прити Йенде, възпитаничка от майсторските класове на Райна Кабаиванска. В памет на бащата на краля принц Филип ще звучи и гръцка православна музика.

Службата ще се състои в събота, 6 май, в Уестминстърското абатство, където се провеждат коронации от 1066 г. насам.

В края на същия месец Васко Василев пристига за турне в България заедно с китариста Карлос Йаве от Севиля, перкусиониста Хуан Ередия от Малага и бандонеониста Жилберто Перейра от Аржентина. Заедно ще изнесат концерти в 14 града – Враца, Видин, Монтана, Севлиево, Габрово, Разград, Варна, Добрич, Силистра, Казанлък, Свиленград, Кърджали, Хасково и на финала Зала 1 на НДК в София.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС