Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Владимир Зарев, Амелия Личева и Федя Филкова с награди от „Портал Култура“

Наградите връчени на живо в Деня на народните будители

Проф. Божидар Кунчев връчва Голямата специална награда на Федя Филкова. Снимка: Стефан Джамбазов за „Портал Култура“ - Владимир Зарев, Амелия Личева и Федя Филкова с награди от „Портал Култура“

Проф. Божидар Кунчев връчва Голямата специална награда на Федя Филкова. Снимка: Стефан Джамбазов за „Портал Култура“

Журналистът Димитър Кенаров получи специалната награда на Фондация „Комунитас“ за „личен принос към независимата журналистика“ като част от наградите на „Портал Култура“ за принос в областта на литературата и хуманитаристиката. Наградите бяха връчени на 1 ноември, в Деня на народните будители, на церемония в столичната книжарница „Гринуич“.

В категорията „Проза“ първа награда получи Владимир Зарев за романа си „Чудовището“ („Хермес“, 2019). Журито обосновава решението си с „неподражаемото му майсторство да превърне една от най-болезнените теми от новата ни история в лично преживяване“. Втората награда за проза бе връчена на Деметра Дулева за романа „Странстващият албатрос“ („Хермес“, 2019) заради „силата на художественото внушение, с което „голямото време” на разказа бива дълбинно пронизано от една човешка история“.

Първата награда в категория „Хуманитаристика” е за книгата на Амелия Личева „Световен ли е Нобел?“ („Колибри“, 2019) заради „нейния проницателен прочит на онова, което се крие зад понятието „световна литература“ и изследването на конфликтите между медийната среда и канона“. Втората награда спечели книгата на Добрин Тодоров „Многоликото битие и новото световъзприятие на съвременния човек“ („Парадигма“, 2019) заради „неговия прочит на духовната ситуация на нашето време от позицията на съвременната философска антропология“.

Специалните награди тази година са за поети. Голямата специална награда на „Портал Култура“ получи Федя Филкова заради „приноса ѝ към българското слово и самоотдаване на истината, изразено с езика на поезията“. Специална награда бе присъдена и на Бойко Ламбовски заради „приноса му в модерната българска лирика, изследващ страдалческите разломи на битието ни, както и за неговото забележително преводаческо дело“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Годишните награди на Портал „Култура“ са учредени през 2014 г. от Фондация „Комунитас“. Отличените творби и личности са определени от жури в състав Тони Николов, проф. Калин Янакиев, проф. Божидар Кунчев, Теодора Димова и Деян Енев.

Церемонията бе в столичната книжарница „Гринуич“. Снимка: Стефан Джамбазов за „Портал Култура“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах