Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Време за Миряна Башева в окото на кризата

„Мислещите тръстики“ от клас „Младеновите“ с премиера в „Сфумато“

Премиерата на поетичния спектакъл е на 31 януари. Снимка: „Сфумато“ - Време за Миряна Башева в окото на кризата

Премиерата на поетичния спектакъл е на 31 януари. Снимка: „Сфумато“

Режисьорката Маргарита Младенова възражда в театър и музика поезията на Миряна Башева. „Мислещите тръстики“ по текстове на Башева ще се играе премиерно на 31 януари и 2 февруари в  „Сфумато“.

„Човекът е мислеща тръстика“ е прословутата фраза на Блез Паскал, която поетесата Миряна Башева е вплела в текстовете си и която е дала името на спектакъла, превръщайки го по този начин в мост между вековете. И още веднъж авторите на тази постановка прехвърлят път през пропаст, съчетавайки две поколения – това на връстниците на Миряна Башева – Маргарита Младенова и композитора Стефан Димитров, с поколението млади артисти, които днес преоткриват голямата българска поетеса.

„За нас – нейните връстници – поемите на Миряна и песните на Стефан Димитров са откровение за артистичната ни младост. За двайсетте момчета и момичета от клас „Младеновите“ – нейните говорители от сцената – те са събитие“, казва Маргарита Младенова.

„Представлението е „Пир по време на чума“ (Пушкин) или както в „Любов по време на холера“ (Маркес)“, казва още режисьорката, защото според нея в окото на кризата е точно време за поезия.

Идеята, композицията и постановката на „Мислещите тръстики“ са дело на Маргарита Младенова. Музиката е на Стефан Димитров, а сценографията и костюмите – на Ивайло Николов.

Участват асистентката на Маргарита Младенова – Албена Георгиева, и студенти от 2 курс актьорско майсторство в НАТФИЗ – Андрей Стоименов, Весела Манолова, Виктория Владова, Вяра Миланова, Евтимиос Триандафиллу, Калоян Говедарски, Кремена Деянова, Лора Тенчева, Мария Карилоска, Мартин Тодоров, Мартин Проданов, Павлина Илова, Паола Мария Маравиля, Преслав Търпанов, Радостина Ангелова, Румен Ангелов, Стефан Саръиванов, Стефани Андонова, Стефани Николова, Добромир Цветков, Стилиян Маринов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах