Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Зам.-министърът Юрий Вълковски: Министерство на културата не е министерство на държавната култура

Вдигат заплатите и щатните бройки в Национален фонд „Култура”

Заместник-министърът на културата Юрий Вълковски. Снимка: Стопкадър - Зам.-министърът Юрий Вълковски: Министерство на културата не е министерство на държавната култура

Заместник-министърът на културата Юрий Вълковски. Снимка: Стопкадър

Национален фонд „Култура” ще бъде стимулиран да заработи по-ефективно, това заяви в ефира на предаването „Култура бг” заместник-министърът на културата Юрий Вълковски. Съвсем доскоро генералният директор на фонда е взимал заплата от 650 лв., от този порядък са били и заплатите на сътрудниците. В същото време през последните 2 години НФК управлява бюджет, по-голям от 20 милиона. В Министерството на културата намират това за неправилно и възнамеряват да повишат капацитета на фонда, като назначат нови експерти и стимулират настоящия екип.

Според зам.-министър Вълковски, в момента в НФК работят ентусиазирани и свестни млади хора, които „в продължение на две години ядат шамари отвсякъде – от собственото си министерство и от сектора”. Служебният министър Минеков е увеличил щатните бройки, но не е увеличил заплатите, заяви Вълковски. Новият Управителен съвет на Национален фонд „Култура” работи едва от средата на ноември, така че още е рано да бъдат критикувани за непостигнати резултати, твърди зам.-министърът.

В представянето си пред БНТ Юрий Вълковски разказа още, че се работи усилено по създаване на Национална стратегия за развитие на културата, която ще отчете нуждите на културния сектор и на хората, които консумират култура. Приоритетите са същите, които министър Атанасов съобщи по време на първата си пресконференция – да се осигури достъп до култура, да се засили международното представяне на българската култура и да се обърне внимание на културно-историческото наследство. В изработването на Стратегията ще се включат както хора от министерството, така и хора от културните гилдии.

„Министерство на културата не е министерство на държавната култура”, подчерта Вълковски.

Той изрази увереност, че ще успее да се постигне баланс, така че министерството да не управлява, а само да контролира културните процеси, при това не просто като се грижи за институциите, които са под неговата шапка.

„Голяма част от културата е в независимия сектор”, подчерта зам.-министърът.

Работи се и по въпроса с културните отношения със Северна Македония. Предвижда се създаване на общ културен календар на двете държави, както и на фонд за малки проекти до 15 хил. евро за общи творчески продукти, насочен основно към независимия сектор.

Пълният запис от гостуването на Юрий Вълковски в „Култура бг”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах