Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Жирафче без петна се роди в Тенеси

Единствено по рода си, животното не би оцеляло в природата

Жирафчето без петна все още не е кръстено, тече кампания по избиране на името му. Снимка: Brights Zoo - Жирафче без петна се роди в Тенеси

Жирафчето без петна все още не е кръстено, тече кампания по избиране на името му. Снимка: Brights Zoo

Едноцветен жираф без петна се роди в зоопарк в град Лаймстоун, щата Тенеси, съобщават от зоологическата градина. Необичайното животно е изцяло в кафяв цвят и единственото по рода си, смятат специалистите, но не би имало шанс да оцелее в естествения си хабитат.

Женското жирафче се е родило на 31 юли и е в добро здраве под грижите на майка си и служителите на „Brights Zoo“. Подобен феномен се наблюдава изключително рядко в природата – петната на жирафите служат за камуфлаж и освен това кожата им под тъмните петна е снабдена със сложна система от кръвоносни съдове, която защитава организма от прегряване и осигурява терморегулация.

Всеки жираф притежава неповторима мозайка от петна, като някои изследователи вярват, че подредбата им се унаследява от майката. Последният подобен случай на едноцветен кафяв жираф е документиран в Токио, където през 1972 г. се ражда Тошико. През 2020 г. семейство от три бели жирафа е засечено в Кения. Две от животните са били убити от бракониери и като предпазна мярка местните природозащитници са му поставили GPS проследяващо устройство.

От „Brights Zoo“ вярват, че необичайният феномен ще привлече вниманието на общността към предизвикателствата пред жирафите на свобода. Най-високите животни на планетата понякога се превръщат в цел за бракониери, а хабитатите им прогресивно се стесняват заради развитието на агрикултурата в Африка и климатичните промени. В последните 30 години 40% от популацията на диви жирафи са изчезнали, предупреждават от зоопарка.

Жирафчето все още няма име, в момента тече кампания за кръщаването му. На най-голям интерес от публиката засега се радват вариантите Кипеке (от суахили – единствен по рода си), Фираяли (необикновен), Шакири (най-красив) и Джамела (надарен с голяма красота).

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg