Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Трилър на Жорди Галсеран в „Сълза и смях“

„Методът Грьонхолм“ се поставя от режисьора Пламен Панев

Светлана Бонин, Николай Урумов, Асен Блатечки и Христо Бонин излизат в главните роли в спектакъла на режисьора Пламен Панев. - Трилър на Жорди Галсеран в „Сълза и смях“

Светлана Бонин, Николай Урумов, Асен Блатечки и Христо Бонин излизат в главните роли в спектакъла на режисьора Пламен Панев.

Жорди Галсеран отново на българска сцена – и то с може би най-известната си пиеса, „Методът Грьонхолм“. Светлана Бонин, Николай Урумов, Асен Блатечки и Христо Бонин излизат в главните роли в спектакъла на режисьора Пламен Панев в Театър „Сълза и смях“, чиято премиера е на 3 ноември.

Сюжетът на пиесата, с която Галсеран през 2003 г. става световноизвестен и започва утвърждаването му като един от най-големите съвременни драматурзи, е микс от психотрилър, криминале, интелектуален ребус и риалити шоу. Името „Методът Грьонхолм“ е взаимствано от специална техника за подбор на персонал, разработен от шведски психолог.

Четиримата персонажи в историята кандидатстват за високоплатена работа в огромна международна компания. Те обаче няма да минат през стандартното интервю. Затворени в стерилното пространство на офиса, те ще бъдат подложени на серия от психологически задачи, всяка следваща от които е по-трудна и предизвикателна.

Крайната цел е да бъдат разкрити слабостите на всеки от кандидатите и да се разбере какво е отношението им към компанията. Действието преминава през много неочаквани обрати и през цялото време държи зрителя в напрежение. Кой от тях ще получи желаната позиция? Отговорът на този въпрос е далеч по-неочакван, отколкото някой може да предположи…

Жорди Галсеран Фере е каталонски драматург, сценарист и преводач. Носител е няколко престижни театрални приза – „Верига от думи“ печели награда „Борн“ за театър (1995) и награда на критиката Serra d’Or за най-добра творба на каталонски (1996), а „Дакота“ взима наградата „Игнази Иглесиас“ (1995). Сред по-новите му произведения са „Карнавал“ (2005), „Канкун“ (2007) и „Кредитът“ (2013). Съавтор е на мюзикъла „Гауди“ (2002), а три от пиесите му са адаптирани за пълнометражни филми.

В София „Методът Гьонхолм“ е била поставяна в Малък градски театър зад канала под заглавие „Шведска защита“. По пиесата са работили също в Ловешкия и Пловдския театри. Тя бе поставена също и от режисьора Явор Гърдев в Театъра на нациите в Москва през 2010 г.

Самият Галсеран ще е гост в България през декември, когато пристига, за да участва в Софийския международен литературен фестивал – тази година посветен на литературата от Иберийския полуостров.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90