Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Златен лъв” за „Българска история” и издателството на НБУ

Специална награда се връчва на екипа на Софийски международен литературен фестивал

 - „Златен лъв” за „Българска история” и издателството на НБУ

„Златен лъв 2020“ за проект с най-голяма обществена значимост бе присъден на изд. „Българска история“ за издаването на текстове от особена важност в областта на историческата реконструкция и запълването на ниши в българската историческа памет. Асоциация „Българска книга“ (АБК) дава тази награда заради издания, свързани с историческия период между двете световни войни – „Спомени – Димитър Пешев“, „Бурни времена“, „Септемврийски дни“, „Тристахилядна София и аз между двете войни“, „Жертвено поколение. Спомените на една концлагеристка“.

Носителят на годишното отличие на АБК е определен от журналистическо жури в състав Андрей Захариев, Гриша Атанасов, Светлана Дичева, Стефан Джамбазов и Петко Тодоров. Тази година те решиха да връчат награда и на организаторите на Софийски международен литературен фестивал 2020 – „за успешно адаптиране и провеждане на литературно събитие с интересна и разнообразна програма в условията на пандемия“.

Другата голяма награда „Златен лъв“ – за най-добър издателски проект – получава издателството на Нов български университет за антологията „Сборник за народни умотворения (Научен и книжовен дял)“ в два тома. Аргументите на експертното жури в състав проф. д.н. Андреана Ефтимова, проф. д-р Веселина Вълканова, проф. Кирил Гогов, проф. д.ф.н. Милена Кирова и Веселина Райжекова са, че това е цялостен издателски проект, който включва оригинален съставителски замисъл, събудил за живот ценни и забравени текстове от Българското възраждане и след Освобождението, като ги актуализира в културното мислене на съвременния българин, и амбициозно полиграфическо изпълнение.

Тази година АБК разпространи писмено и основанията за присъждането на грамотите. В категорията за издателски проект с най-голяма обществена значимост с отличени още издателство „Агата-А“ за двутомника „Пет минути с Петър Увалиев. Радиобеседи” (документ, който събира черно на бяло радиобеседите на Увалиев); издателство „Жанет 45“ за интересния проект „Когато навън е навътре. Дневници на изолацията“ и за книгата „Империята трябва да умре“ на Михаил Зигар (стойностен труд, документиращ събитията в Русия от началото на ХХ в.); издателство „Кръг“ за дръзкия и ефектен издателски проект – едновременното издание на „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков в три великолепни дизайна, два от тях дело на студенти; издателство „Обсидиан“ за политологическите студии „Утре ли е вече? Как пандемията променя Европа“ на Иван Кръстев и „Имитация и демокрация: как Западът спечели Студената война, но загуби себе си“ на Иван Кръстев и Стивън Холмс (актуален анализ на световната ситуация); издателство „ICU“ за чувствителността и реактивността на издателството към стойностната световна съвременна литература с фокус към дом, път, човечност, травма и преодоляване – издания като „Карай плуга си през костите на мъртвите” от Олга Токарчук, „На смелите се прощава” от Крис Клийв, „Жажда” от Естер Херитсен, „Изхвърлени в Америка” от Джанин Къминс и др.

Грамоти за най-добър издателски проект получават издателство „Апостроф“ – за „Морякът, комуто морето обърна гръб“ от Юкио Мишима (за висока художествена стойност и за постижение в преводаческото изкуство на Дора Барова); издателство „Жанет 45“ – за „Потъналите и спасените“ от Примо Леви и за цялостната поредица „Памет“ (проект с висока обществена значимост, тематизиращ паметта и борбата срещу фалшифицирането на спомена, както и за оригиналните визуални решения на кориците); издателство „Колибри“ – за „Бяла приказка“ от Валери Петров (издателски проект, който синтезира изкуството на илюстрацията на изтъкнат български художник със значимо литературно произведение от български творец); издателство „Колибри“ – за „Басни за деца“ от Жан дьо Лафонтен (издателски проект, синтезиращ значимо литературно произведение от световен автор с изкуството на илюстрацията на изтъкнат български художник); книгоиздателска къща „Труд“ – за „Българските чехи“ (като значим изследователски проект, който припомня за огромния принос на чешкия интелектуален елит в развитието на културата, изкуството, науката и обществения живот на новоосвободена България, както и за добра полиграфическа изработка).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg