Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

1/5 от Филхармонията на протест № 1

Не сме съгласни да ни управлява директор, избран в последната секунда на последната минута, твърдят музикантите

Около 40 служители на Софийската филхармония излязоха в петък сутринта пред Министерството на културата на протест срещу конкурса за директор на институцията. Снимки: Емил Георгиев - 1/5 от Филхармонията на протест № 1

Около 40 служители на Софийската филхармония излязоха в петък сутринта пред Министерството на културата на протест срещу конкурса за директор на институцията. Снимки: Емил Георгиев

Около 1/5 от състава на Софийска филхармония излезе на протест № 1 в петък от 10 ч. пред Министерството на културата. Целта им бе да заявят публично своето несъгласие с конкурса за директор в последните дни от управлението на министър Вежди Рашидов. Скулпторът е начело на ведомството още около седмица, след това властта в културата ще поеме служебен министър.

Събеседването с допуснатите кандидати за директор на Филхармонията е днес, 20 януари. Кандидатите са диригентът Найден Тодоров, цигуларката Светлина Терзиева (временно управляваща Софийска филхармония), Розалина Касабова и Ивайло Христов.

„Според нас конкурсът не е прозрачен и е обявен в последната секунда на последната минута“, коментира контрабасистът от Филхармонията Борислав Симеонов пред „Площад Славейков“.

Симеонов и колегите му се надяват настоящият конкурс да бъде анулиран, а служебното правителство да насрочи нов и „всичко да е законно и легитимно“.

Музикантите, излезли под прозорците на министър Рашидов, твърдят, че с временния ръководител Светлина Терзиева Филхармонията работи добре, „залата се пълни, а приходите се увеличават“. А имало кандидати, „докарвали институцията до бедствено положение“.

„Ако дойде някой супермен, който ще постигне още по-добри резултати от сегашните – още по-добре – допълни Симеонов. – Но предишното ръководство (бел. ред. – на Явор Димитров) абсолютно нищо не свърши – не може, когато се оплачеш, че няма публика, директорът да ти каже: „Свиквайте с празните зали“. Но министерството си го държеше, сигурно им е бил удобен. Затова сега този конкурс, особено когато е в последната минута, ни изглежда съмнителен.“

От 13,30 ч. предстои протест № 2 – този път на друга част от музикантите в Софийска филхармония, които настояват конкурсът за директор непременно да се състои. Но тъй като от 11 ч. тече репетиция, не е ясно колко души ще участват в мероприятието.

Кадри от протест № 1:

2

3

4

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах