POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

От Нова тв да обяснят подлагани ли са на политическа цензура

От Асоциацията на европейските журналисти в България призовават Нова телевизия и „Нет инфо“ да посочат лицата, взели това решение, и мотивите за него

Кадър от свалената видео карикатура на Чавдар Николов - От Нова тв да обяснят подлагани ли са на политическа цензура

Кадър от свалената видео карикатура на Чавдар Николов

Като крайно неубедителни определиха от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) обясненията на Нова телевизия за прекратяването на договора с карикатуриста Чавдар Николов. В сряда медията свали от сайтовете си видео карикатура на Николов, осмиваща премиера Бойко Борисов, а впоследствие стана ясно и че преустановява работа с него поради неефективност.

От АЕЖ разпространиха декларация по случая. В нея се казва, че приемат реакцията на Нова и „Нет инфо“ като „брутален, ясен и драстичен случай на политическа цензура, необичаeн дори за тежко увредена медийна среда като българската“.

Вижте още: ПРОТЕСТ СРЕЩУ СВИНЩИНАТА С ЧАВДАР НИКОЛОВ

От Асоциацията призовават Нова телевизия и „Нет инфо“ да поемат отговорност и да посочат лицата, взели това решение, както и истинските мотиви, които стоят зад него.

„Единственият достоен изход от създалата се ситуация за ръководството на медийната група и на Нова тв е да посочат дали са били подложени на външен натиск или става дума за автоцензура. Ако това е автоцензуриране на медийно съдържание, ще е полезно за професионалната общност да посочат какви са съображенията за това“, пишат от АЕЖ.

Вижте още: НОВА ТВ ЗА ИЗТРИТАТА КАРИКАТУРА: СЪВПАДЕНИЕ Е, НЯМА ВРЪЗКА С НАС

Пълният текст на позицията на Асоциацията на европейските журналисти в България:

АЕЖ-България изразява тревога от това, че дигиталната медийна компания „Нет инфо“, като част от „Нова броудкастинт груп“ свали от всичките си сайтове карикатурата на Чавдар Николов, която осмива изказваната подкрепа от страна на българския министър-председател Бойко Борисов към т.нар. „граждански отряди“, създавани от лица с криминални прояви за „лов на бежанци“.

Припомняме, че само преди дни подобен „граждански отряд“ разпространи видео от залавянето на мигранти, т.нар. „граждански арест“, от неоторизирани лица, които завързват ръцете на мигрантите с пластмасови скоби.

Спорадичните обяснения от медийната група пред репортери на други медии изглеждат крайно неубедително, като имаме предвид съдържанието и обекта на коментар в свалената карикатура, а именно министър-председателя на България.

Тревожен е и фактът, че целият канал с авторските карикатури на Чавдар Николов във Vbox7 (сайтът за видео-споделяне е в портфолиото на „Нет инфо“) е изтрит. А заявленията от компанията, цитирани в медиите, че са готови да го възстановят, противоречат на първоначалното оправдание, че са свалили карикатурите, и не са подновили договорните си отношения с автора заради ниска гледаемост. Опасяваме се, че подобна тактика се опитва да прикрие статистиката на гледаемост на свалените карикатури.

Имаме основания да смятаме, че става дума за брутален, ясен и драстичен случай на политическа цензура, необичаeн дори за тежко увредена медийна среда като българската.

Призоваваме „Нет инфо“ и Нова тв да поемат отговорност и да посочат лицата, взели това решение, както и истинските мотиви, които стоят зад него.

Вижте още: ЧАВДАР НИКОЛОВ: МАЙ СЕ РАЗДЕЛЯМЕ ЗАВИНАГИ С НОВА

Единственият достоен изход от създалата се ситуация за ръководството на медийната група и на Нова тв е да посочат дали са били подложени на външен натиск или става дума за автоцензура. Ако това е автоцензуриране на медийно съдържание, ще е полезно за професионалната общност да посочат какви са съображенията за това.

Подобна цензура и автоцензура, за жалост, потвърждава изводите от последното, трето изследване на АЕЖ-България за „културата на натиска“ в българските медии, което през 2015 г. констатира, че стават все по-устойчиви тенденциите за контрол и ограничаване на плурализма, според което мнозинството (72%) от анкетираните журналисти съобщават, че са били свидетели на натиск, който е бил оказван на техни колеги.

Безпардонното сваляне на карикатура, осмиваща министър-председателя и последващото изтриване на целия канал с авторски карикатури на изтъкнатия български карикатурист Чавдар Николов, е случай, който неминуемо ще влезе в докладите за свободата на словото за България на всички международни организации и ще се отрази негативно върху и без това незавидното класиране на нашата страна в тези класации.

Единственият начин да се намалят щетите е замесените журналисти и медийни шефове да обявят пред обществото цялата истина за случая.

Вижте още: КОМАРНИЦКИ КЪМ НОВА ТВ: НЕ ПОКАЗВАЙТЕ ПОВЕЧЕ КАРИКАТУРИТЕ МИ

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg