Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тютюневите складове, профил на бъдещето

Събарянето на останките им и повторното им изграждане е подмяна на културното ни наследство, предупредиха архитекти

Цялата документация от 2010-а, свързана с проекта за демонтаж на два от складовете, вече е в прокуратурата. Снимки: Министерство на културата - Тютюневите складове, профил на бъдещето

Цялата документация от 2010-а, свързана с проекта за демонтаж на два от складовете, вече е в прокуратурата. Снимки: Министерство на културата

Тютюневите складове в Пловдив може да са изгорели, но Министерството на културата продължава да изтъква факта, че ги е спасило от демонтаж и надграждане преди 6 години. Преди два дни от ведомството на Вежди Рашидов разкриха, че не са позволили деформирането на емблематичните сгради, сега оттам изпратиха и скици на отхвърления проект на италианските собственици от дружеството „Р.И.П.А.“ ООД – един възможен профил на бъдещето.

Освен на медиите, информацията е предоставена и на прокуратурата – цялата документация от 2010-а, свързана с проекта за демонтаж на два от складовете, вече е при разследващите и може да се използва като евентуален мотив за извършеното престъпление. Дано форсирането на илюстративния материал в медиите не е за прикритие на дългите години бездействие и безразличие от страна на държава и община около изоставените тютюневи складове.

Както е известно, обвиняем за палежа от края на миналата седмица е 44-годишен бездомен мъж, проверява се дали той не е имал помагач или поръчител.

Склад Пловдив

Проектът за преобразяване на тютюневите складове в Пловдив

Междувременно от Камарата на архитектите в България призоваха за спешното укрепване на руините, останали от изгорелите складове. Според експертите, вариантът сградите (т.е. останките от тях) да бъдат срутени и изградени отново ще ги превърне просто в макети и здания без памет.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Нещо подобно се прави с нашите археологически паметници, като така културното наследство се подменя с клонинги“, обясни проф. Тодор Кръстев, почетен член на Международния съвет за паметниците на културата и авторитетен експерт на ЮНЕСКО.

Зам.-председателят на КАБ арх. Петкана Бакалова пък отбеляза, че погрешна и повърхностна е представата, че една фасада може да е достатъчна за историческата памет, която не е пощенска картичка. По думите ѝ уникалните дървени конструкции и дограми на сградите са унищожени, а с тях си отива и технологията, с която са изградени.

Архитектите предложиха безвъзмездна помощ за укрепването на тютюневите складове – за тази цел обаче, посочиха те, трябва да бъдат допуснати до тях от общината.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах