Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Парола: Орел с картофи

Сметната палата харчи несметните богатства на нацията за непресметно лого

Новият герб на Сметната палата - Парола: Орел с картофи

Новият герб на Сметната палата

„Площад Славейков” е сайт за културни, а не за административни новини, но и Сметната палата намери място при нас – с новото си лого, което ни доведе до буен естетически възторг. Сметната институция е сметнала за необходимо да изрази дейността си чрез… граблива птица.

И сякаш това не е било достатъчно, ами и тази птица (граблива, да не забравяме) бегло напомня дизайна на римския орел, сякаш става дума не за палата, а за империя. Последния път, когато проверихме, националният герб беше с лъвове, а не с орли.

Освен на римския, орелът на Сметната империя по нещо напомня и дизайна на великогерманския орел от Олимпийските игри в Берлин през 1936-а. Велик сметен Райх? Хилядолетна палата? Граблива империя?

Каквото и да са искали да кажат отговорните кадри, възприели това идейно решение, идеята пропада заради изискано кафявия цвят на картофите или каквото там е стиснал в ноктите си орелът…

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН
Логото на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г.

Логото на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах