Как социалистическата власт изкърти царското величие от двореца (видео)

Ефирни украси, монархически символи, стенописи – нищо не е пощадено от работническо-селската власт

Красивите порти от ковано желязо са демонтирани с кран. Снимка: Стопкадър от видео - Как социалистическата власт изкърти царското величие от двореца (видео)

Красивите порти от ковано желязо са демонтирани с кран. Снимка: Стопкадър от видео

Преди 75 години варварски е разрушена оградата и фасадата на царския дворец в центъра на София. Сградата през 1946 г. е иззета за нуждите на Министерския съвет, оглавяван от Георги Димитров.

Погромът е пълен – съборена е цялата изящна кована ограда, портите, детайлите от фасадата, е видимо от видео, публикувано в канала „Българският 20 век/The Bulgarian 20th Century“ в YouTube. И всичко това е не просто е изтръгнато, но и хвърлено на боклука, въпреки че е дело на виенски майстори по дизайн от някои от най-добрите декоратори от началото на ХХ век. С чук  са изкъртени всички монархически символи, останали още от времето на княз Батенберг. Унищожена е парковата алея пред централния вход на Двореца. Там е оформен площад, днес площад „Александър Батенберг”. Нивото на терена е снижено с около 2 метра. В самия дворец също тече варварско преустройство, за да може сградата да подхожда повече на работническо-селската власт. Съсипани са базценни тапети, замазвани са стенописи с блажна боя.

След Освобождението за дворец на монарха е избран бившият турски конак в София, построен през 1873 г. от Мазхар паша, след като старата сграда на това място изгаря. По време на Руско-турската война конакът е бил използван като болница. След Берлинския конгрес и обявяването на София за столица сградата става княжеска резиденция на княз Батенберг.

Под сградата е имало изби, служещи за затвор. От тях чрез подземни тунели се е стигало до съседната Челеби джамия, до къщата на Мазхар паша, до хана, който е бил разположен на мястото на хотел „България”… Имало е и още разклонения на подземните тунели, които днес са неизвестни.

Година, след като княз Батенберг се нанася, става ясно, че сградата има нужда от основен ремонт. Княжеското семейство се изнася временно и се започва почти ново строителство – от старата сграда са използвани само каменните основи. Тогава е съборена Челеби джамия, оформена е градината и е издигната оградата. В парковото пространство са построени караулно помещение и дворцови кухни. Всичко това става под ръководството на видния архитект Виктор Румпелмайер.

През 1894 г. започва нов ремонт, иницииран от княз Фердинанд. За него са привлечени арх. Фридрих Грюнангер и скулпторът Андреас Грайс. Тогава е издигната допълнителна пристройка, в която е имало още библиотека, учебни салони, стаи за игри и развлечения, трапезария и приемна, специален покрит вход за каляски и две зимни градини. На третия и мансардните етажи са били апартаментите за гости, помещения за персонала, офиси.

В новата част на сградата е бил монтиран асансьор. Металната украса на целия дворец – парапети на стълбища и тераси, декоративни решетки, огради и колони, вътрешни стълби и пр., са изработени от виенските фирми „Рудолф Филип Ваагнер“ и „Валериан Гилар“, както и на германската „Ed. Puls“ от Берлин.

През 1953 г. по решение на Министерския съвет сградата на бившия дворец е предоставена на Националната художествена галерия и на Националния етнографски музей.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах