Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Кварто квартет“ с овации от фамилията Прокофиев

Съпругата на внука на прочутия композитор пожела още възторжено посрещнати концерти на българския състав

От ляво надясно: Иван Пенчев (цигулка и лидер на формацията), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Димитър Тенчев (виолончело) - „Кварто квартет“ с овации от фамилията Прокофиев

От ляво надясно: Иван Пенчев (цигулка и лидер на формацията), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Димитър Тенчев (виолончело)

Да получиш похвала от личност с името Прокофиев със сигурност носи особена тежест за всеки музикант. Това се случи с „Кварто квартет“ след концерта им в Базел, Швейцария. В Голямата зала на „Гьотеанума“ българският състав изпълни Струнен квартет до минор оп. 110, №8 от Дмитрий Шостакович и си спечели овациите на публиката, като специално поздравление дойде от Астрид Прокофиев, съпругата на Сергей Прокофиев-внук и една от най-влиятелните фигури в швейцарския културен живот:

„На младите музиканти от България пожелавам по-нататъшни възторжено посрещнати концерти в страната и чужбина“.

Междувременно в края на септември „Кварто квартет“ бе удостоен и с приз в родината си. След единодушно гласуване на журито на Националните награди за музика „Акад. Марин Големинов“, на състава е било присъдено отличието „Златен квартет“ 2016.

Тези награди се връчват в Кюстендил за специален принос през изминалия музикален сезон и за оставен ярък отпечатък в него. Отличията за 2016-а получиха „Софийски солисти“ за оркестър и „Кварто квартет“ за струнен квартет, които обещаха на публиката си, че ще вложат паричната премия към наградата в издаването на нов музикален диск с музика на Марин Големинов, в тяхно изпълнение.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах