Този текст е публикуван преди повече от 3 години

7 хил. във Фейсбук, 100 на живо: Не разрушавайте Къщата с ягодите!

Протестът пред Министерството на културата завърши с аплодисменти и предупреждение

Сред плакатите, изработени за протеста, беше и ръчно изрисуван постер на три 16-годишни ученички. Снимки: Румен Добрев - 7 хил. във Фейсбук, 100 на живо: Не разрушавайте Къщата с ягодите!

Сред плакатите, изработени за протеста, беше и ръчно изрисуван постер на три 16-годишни ученички. Снимки: Румен Добрев

Около стотина души се събраха пред Министерството на културата на протеста в защита на Къщата с ягодите под дъжда в четвъртък на обяд. Макар и да започна вяло с не повече от десетина недоволни в заявения час – 12, хората започнаха да се събират и петнайсетина минути по-късно поизпълниха улица „Лавеле“ край сградата на ведомството. Малко преди 13 часа дойде и отговор от министерството – за знаковата сграда няма решение и ще се вземат под внимание всички позиции, включително тази на протестиращите граждани.

Събитието протече почти тихо – без много скандиране и викове, с кротки разговори между хората и тук-там избухвания с рефрена „Искаме си къщата“. Сред плакатите, изработени за протеста, беше ръчно рисуван постер на три 16-годишни ученички – на него бе изобразена Къщата с ягодите, а под нея надпис гласеше: „Не разрушавайте мечтите ни“.

Сред множеството граждани, дошли да подкрепят каузата, очаквано се появиха и политически лица, използващи повода дни преди местните избори в неделя. До Министерството дойдоха Вили Лилков от Реформаторския блок, независимият Георги Кадиев, както и Малина Едрева – шеф на културата в Столичната община. Всички те стояха по-скоро встрани от случващото се, избягвайки да привличат вниманието.

Въпреки призивите на протестиращите за лична среща с представител на Министерството на културата (Вежди Рашидов в момента е на лечение в Берлин), такъв не слезе на протеста. Отговор на недоволството все пак дойде – малко преди 13 часа от ведомството изпратиха прессъобщение, чийто текст бе прочетен чрез мегафон, за да бъде чут от всички присъстващи.

Според становището на МК, не е вземано решение по инвестиционния проект за къщата на ул. „Сан Стефано“ – паметник на културата с местно значение. От ведомството посочиха още, че ще се съобразят с всички компетентни институции и експертни оценка по казуса, ще бъде отчетена и изразената гражданска позиция на протеста.

Съобщението бе прието от хората с кратки аплодисменти – веднага след тях обаче дойде уверение от дикторите, че битката все още не е спечелена и действията около Къщата с ягодите ще бъдат следени под лупа, за да бъде запазена тя в автентичния си вид, а не унищожена.

IMG_0168

IMG_0182

IMG_0219

IMG_0223

IMG_0225

IMG_0242

IMG_0252

IMG_0257

IMG_0272

IMG_0288

IMG_0291

IMG_0300

IMG_0301

IMG_0307

Поетът Стефан Иванов, също сред протестиращите.

Поетът Стефан Иванов

IMG_0327

Малина Едрева, заместник-кмет на Столична община.

Малина Едрева, шеф на културата в Столична община

Георги Кадиев и Вили Лилков – кандидати за кмет на София.

Георги Кадиев и Вили Лилков – кандидати за кмет на София.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах