Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

7 хил. във Фейсбук, 100 на живо: Не разрушавайте Къщата с ягодите!

Протестът пред Министерството на културата завърши с аплодисменти и предупреждение

Сред плакатите, изработени за протеста, беше и ръчно изрисуван постер на три 16-годишни ученички. Снимки: Румен Добрев - 7 хил. във Фейсбук, 100 на живо: Не разрушавайте Къщата с ягодите!

Сред плакатите, изработени за протеста, беше и ръчно изрисуван постер на три 16-годишни ученички. Снимки: Румен Добрев

Около стотина души се събраха пред Министерството на културата на протеста в защита на Къщата с ягодите под дъжда в четвъртък на обяд. Макар и да започна вяло с не повече от десетина недоволни в заявения час – 12, хората започнаха да се събират и петнайсетина минути по-късно поизпълниха улица „Лавеле“ край сградата на ведомството. Малко преди 13 часа дойде и отговор от министерството – за знаковата сграда няма решение и ще се вземат под внимание всички позиции, включително тази на протестиращите граждани.

Събитието протече почти тихо – без много скандиране и викове, с кротки разговори между хората и тук-там избухвания с рефрена „Искаме си къщата“. Сред плакатите, изработени за протеста, беше ръчно рисуван постер на три 16-годишни ученички – на него бе изобразена Къщата с ягодите, а под нея надпис гласеше: „Не разрушавайте мечтите ни“.

Сред множеството граждани, дошли да подкрепят каузата, очаквано се появиха и политически лица, използващи повода дни преди местните избори в неделя. До Министерството дойдоха Вили Лилков от Реформаторския блок, независимият Георги Кадиев, както и Малина Едрева – шеф на културата в Столичната община. Всички те стояха по-скоро встрани от случващото се, избягвайки да привличат вниманието.

Въпреки призивите на протестиращите за лична среща с представител на Министерството на културата (Вежди Рашидов в момента е на лечение в Берлин), такъв не слезе на протеста. Отговор на недоволството все пак дойде – малко преди 13 часа от ведомството изпратиха прессъобщение, чийто текст бе прочетен чрез мегафон, за да бъде чут от всички присъстващи.

Според становището на МК, не е вземано решение по инвестиционния проект за къщата на ул. „Сан Стефано“ – паметник на културата с местно значение. От ведомството посочиха още, че ще се съобразят с всички компетентни институции и експертни оценка по казуса, ще бъде отчетена и изразената гражданска позиция на протеста.

Съобщението бе прието от хората с кратки аплодисменти – веднага след тях обаче дойде уверение от дикторите, че битката все още не е спечелена и действията около Къщата с ягодите ще бъдат следени под лупа, за да бъде запазена тя в автентичния си вид, а не унищожена.

IMG_0168

IMG_0182

IMG_0219

IMG_0223

IMG_0225

IMG_0242

IMG_0252

IMG_0257

IMG_0272

IMG_0288

IMG_0291

IMG_0300

IMG_0301

IMG_0307

Поетът Стефан Иванов, също сред протестиращите.

Поетът Стефан Иванов

IMG_0327

Малина Едрева, заместник-кмет на Столична община.

Малина Едрева, шеф на културата в Столична община

Георги Кадиев и Вили Лилков – кандидати за кмет на София.

Георги Кадиев и Вили Лилков – кандидати за кмет на София.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg