Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

8 февруари: царе-дати-и-битки, като от Пратчет

Битката при Мансура от 1250 г. в готическа миниатюра от XV в. - 8 февруари: царе-дати-и-битки, като от Пратчет

Битката при Мансура от 1250 г. в готическа миниатюра от XV в.

1250 г. Седмият кръстоносен поход е разбит от египетските Аюбиди (наследници на Саладин) при Мансура. Френският крал Луи Девети, по-късно канонизиран като Луи Свети, попада в мюсюлмански плен, а брат му, злощастният граф Робер д’Артоа загива на бойното поле. Трагедията за Франция не е чак толкова голяма, защото до събирането на откупа на краля страната е изрядно управлявана от оправния абат Сюже (или Сугерий).

1347 г. Византийските императори Йоан V Палеолог и Йоан VI Кантакузин най-сетне сключват примирие след безсмислената си борба за сянката на властта над една Византия, която прилича на мрежа от градове-държави, обсадени от османските нашественици. По същото време, съобщава една анонимна приписка, българите и сърбите се подиграват на ромеите, без да си дават сметка, че същото нещастие чака и тях.

1575 г. Основан е прославеният Лайденски университет в Нидерландия. Vivat Academia и внимавайте с надигането на лайденски стъкленици!

1587 г. Английската кралица Елизабет Първа заповядва да екзекутират братовчедка ѝ, нещастната шотландска владетелка Мери Стюарт.

1600 г. Италианският монах, учен и писател Джордано Бруно е осъден на смърт чрез изгаряне. Не заради антицърковни и свръхпрогресивни за времето си учения… а по обвинение в магьосничество.

1724 г. С благоговейното изволение на господаря император на цяла Русия Петър Първи е основана Руската академия на науките. Петър е чудовище, но може би все пак симпатично. С него започва процесът по европеизация на Руската империя, приключил със самата нея в 1917 г.

1904 г. Японският флот напада далекоизточното пристанище Порт Артур. Започва Руско-японската война, подпечатала съдбата на огромната континентална империя. Излязла от Средновековието преди по-малко от 50 години, агресивна Япония унижава руската армада. Следва провалилата се революция от 1905 г. Следващите 12 години са времето на лебедовата песен за старото царство на Романови.

1950 г. Една година след обявяването на Германската демократична република под покровителството на Съветския съюз е основана зловещата тайна полиция Щази. Българската Държавна сигурност ще се учи от немските си колеги. Неслучайно източногерманците са наричани „червени прусаци“: случайно или не, тяхната армия и тайната им полиция подозрително напомнят същите институции от времето на нацисткия режим.

1990 г. Андрей Луканов от БКП (отскоро БСП) оглавява правителство, управлявало България шест месеца. Последиците се усещат до днес.

Родени днес

1405 г. Константин Палеолог, бъдещият Константин XI, последният византийски император, почитан в изолирани места на Гърция като народен светец.

1820 г. Уилям Текумзе Шърман, един от най-успешните генерали на Съюзническата армия в американската Гражданска война (1861-1865). На негово име са наречени танковете „Шърман“.

1828 г. Жул Верн, френският стиймпънк-фантаст, писал преди изобщо да съществува думата „стиймпънк“. За романтиката на парните машини Верн е това, което е Александър Дюма-баща за шпагата и кинжала. Може би най-известният роман на Верн е „Капитан Немо“ (или „Двадесет хиляди левги под вода“).

1834 г. Шапки долу за гениалния руски химик Дмитрий Менделеев, вдъхновено сънувал подредбата на химичните елементи в периодична таблица и предвидил необходимостта да се оставят празни места за все още неизолираните по негово време.

1858 г. Херман Шкорпил или Вацлав Херменгилд Шкорпил (какво име само!), чешки археолог и геолог, един от двамата братя Шкорпил, работили в току-що освободена България. Основател на музеи в Сливен и Русе.

Двама актьори: в 1925 г. на бял свят идва Джак Лемън, а в 1928-а – и народният артист на СССР Вячеслав Тихонов, прочут най-вече като Щирлиц от „Седемнадесет мига от пролетта“.

„Но аз не съм нацист!“, би възкликнал Щирлиц във все още неосъществен филм на Уди Алън.

„Никой не е съвършен“, би му отговорил Джак Лемън с реплика от „Някои го предпочитат горещо“.

През 1932 г. на една и съща дата са родени брилянтният филмов композитор Джон Уилямс, адаптирал симфонията „Планетите“ на Густав Холст за „Междузвездни войни“… и Благовест Сендов. За втория не е необходимо да говорим много.

1947 г. Рашко Младенов, български актьор, театрален директор и понастоящем служебен министър на културата. Честит рожден ден (и най-вече успех с конкурсите)!

Починали

1204г. Алексий Четвърти, наричан Алексий Ангел или Алексий Претендента, един от четиримата византийски императори, царували кратко и безславно в обсадения от кръстоносци Константинопол. Той е син на Исак II Ангел, редовно надвиван на бойното поле от българските царе, войнствените братя Асен и Петър.

1988 г. Инок Пауъл, един от противоречивите, но и проницателни британски политици от следвоенната епоха. Противник на обвързването на Великобритания с Европейската икономическа общност, изолационист и разочарован в амбициите си кандидат за вицекрал на Индия, Инок Пауъл влиза в историята с прочутата си парламентарна реч „Реки от кръв“, в която предвижда големи смутове за континента, ако Европа започне да приема голям брой чужденци от цял свят. Макар и обичан от неонацистите, Пауъл е просто старомоден човек, отхвърлящ условностите на политическата коректност.

Празници

За част от будисткият свят 8 февруари е денят, в който Гаутама Буда изпада в нирвана, тоест напуска смъртното си тяло, след като е предал на човечеството учението за освобождаване от страданието на повтарящия се цикъл прераждания. Ом. Тат. Сат.

За източноправославните християни днес е празникът на светеца-воин Теодор Стратилат и св. Сава Сръбски, небесен покровител на нашите западни съседи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах