Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

8-годишно момиче с актьорска награда от „Берлинале“ за образа на трансдете

Голямата награда отиде при френски документален филм за център за хора с психични проблеми

София Отеро прие отличието си много емоционално. Снимка: ЕПА/БГНЕС - 8-годишно момиче с актьорска награда от „Берлинале“ за образа на трансдете

София Отеро прие отличието си много емоционално. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Документален филм за парижки образователен център за хора с психиатрични проблеми получи „Златна мечка“ на „Берлинале“. Кулминацията на фестивала бе снощи, 25 февруари, в Берлин.

Голямата награда отиде при „On the Adamant“ (На Адамант) на френския режисьор Никола Филибер и проследява историята на дневен център за грижа за пълнолетни хора с ментални проблеми. Лечението им се осъществява предимно с изкуство и няколко от пациентите се оказват неподозирани таланти. Служителите на центъра изготвят ежедневните си програми, наблягайки на термини като време и пространство, изготвят работилници и упражнения за рехабилитация и по този начин помагат на пациентите да си върнат усещането за нормално ежедневие. Екипът на центъра се състои от психиатри, психолози, медицински сестри, терапевти, учители с експертиза в обучението на хора със специални изисквания, болничен персонал и върволица от творци и арт терапевти за многобройните работилници.

„Фактът, че документалистиката се счита за пълноправно кино, дълбоко ме развълнува“, заяви Филибер в благодарствената си реч.

Режисьорът Никола Филибер. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една от големите изненади на вечерта бе голямата актьорска награда, която отскоро е полова неутрална и може да бъде присъждана както на мъже, така и на жени – тя отиде при 8-годишната София Отеро. Младата испанска актриса спечели за ролята си на трансджендър дете във филма „20,000 Species of Bees“ (20 000 вида пчели). Героинята ѝ във филма е родена с половите белези на момче, но възприема себе си като момиче.

Отеро с „мечката“ си. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпросите за пола и свободата на избора белязаха цялата церемония. Наградата за поддържащо актьорско изпълнение бе присъдена на Теа Ере, австрийска трансджендър актриса. Тя бе наградена за образа си в „Till the End of the Night“ (До края на нощта). Филмът разказва историята на хомосексуален мачо полицай, който изненадващо се влюбва в трансжена. Чувствата му заплашват да попречат на разследването за голям наркотрафикант.

Теа Ере. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция отбеляза още успехи на церемонията – „Сребърна мечка“ за най-добър режисьор получи Филип Гарел зa „The Plough“ (Ралото), история за трима братя и сестри кукловоди, които трябва да се справят със загубата на баща си. Във филма участват децата на режисьора Луи, Естер и Лена Гарел.

Филип Гарел. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голямата награда „Сребърна мечка“ от международното жури отиде при „Afire“ (Огнено небе) на немския режисьор Кристиан Петцолд за историята на група приятели, чиято ваканция на брега на Балтийско море се обръща с главата надолу.

Президент на журито бе 32-годишната Кристен Стюарт, най-младият председател в историята на фестивала. Тя заяви, че цяла седмица журито е разсъждавало над въпроса „какво превръща един филм във филм“. За „Златната мечка“ те поставили „невидими параметри, защото когато се съсредоточиш твърде много върху същността на нещо, понякога забравяш как ти въздейства“.

Кристен Стюарт лично връчи „Златна мечка“ за най-добър филм. Снимка: ЕПА/БГНЕС

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90