Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Алеа… Я! Проверка на грамотността на „Алея на книгата“

Най-интересните събития в програмата на изложението

Над 70 издателства и книгоразпространители ще разположат най-новите си заглавия на бул. „Витоша“, в отсечката между бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Узунджовска“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Алеа… Я! Проверка на грамотността на „Алея на книгата“

Над 70 издателства и книгоразпространители ще разположат най-новите си заглавия на бул. „Витоша“, в отсечката между бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Узунджовска“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Проверка на грамотността предстои на „Алея на книгата“ (10 – 15 септември) в столицата покрай началото на учебната година. Асоциация „Българска книга“, организатори на книжното изложение, и Институтът за български език при БАН канят деца и родители на 14 септември от 15 до 17 ч. да премерят сили в теста по правопис и пунктуация, именуван „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Доброволците може да подложат на проверка уменията си да решават езикови тестове или да възпроизвеждат диктовки, а млади учени от БАН ще обяснят най-често допусканите грешки. Участниците ще получат стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“ с цел да ги лепят върху табели или надписи на публични места, на които са допуснати правописни грешки. За най-добрите ще има награди.

Във вторник започва седмото издание на „Алея на книгата“, след като изложението вече мина през Варна и Пловдив. 23 бели шатри на рекорден брой издателства и книгоразпространители (над 70) ще се разположат най-новите си заглавия на бул. „Витоша“, в отсечката между бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Узунджовска“.

Официалното откриване на фестивала ще бъде на 10 септември от 17 ч. в Литературния кът, разположен до статуята на Алеко Константинов. Там ще се провежда и основната програма – ще се представят книги, ще се организират срещи с автори и ще се провеждат дискусии.

Акценти в културната програма

Сред интересните събития на Алеята е представянето на шестте книги „Съкровищница на българската наука“ на издателство „Шамбала“, която разказва за знаменити изследователи и пионери в археологията и историята като Карел и Херман Шкорпил, Богдан Филов, Йордан Иванов и Иван Клинчаров. Томовете ще представи Димитър Тонин на 13 септември от 19 ч. в Литературния кът.

Свилен Ноев от група „Остава“ ще излезе на сцената до паметника на Алеко на 14 септември от 14 ч. Но не за да пее или свири, а за да представи биографичната книга „Аз, Остава“ (издателство „Scribens“).

Поетесата Петя Александрова ще учи най-малките читатели в стихове „Как да порасна“ (издателство „Ина“) в четвъртък от 17 ч.

Съботата е почти изцяло посветена на децата. От 11 ч. издателство „Просвета“ организира детски концерт с песни от поредицата книжки „Чуден свят“.

Час по-късно „Жанет 45“ ще представи на най-малките „Съчко“, книга на Джулия Доналдсън в превод на Мария Донева. Доналдсън описва Съчко, Съчка и трите им деца. Всичко върви безоблачно като в детска книжка, докато един ден Съчко бива отвлечен и поема по дългия път към дома, преодолявайки множество препятствия по пътя.

В 13 ч. литературният кът ще заемат „Софѝя и хвърчащото креватче“ (изд. „Локус“), книга с аудиодиск, създадена от Момчил Коритаров (текст), Милен Апостолов (автор на музиката) и Мартин Петров (илюстрации). По изработката на книгата са работили още цигуларя Иван Стайков, персонажите са озвучени от Ненчо Балабанов и Албена Павлова. Всички средства от авторското възнаграждение на „Софѝя и хвърчащото креватче“ ще бъдат дарени на Специализирана болница за рехабилитация на ДЦП „Света София“.

Пълната програма, както и разпределението на издателствата по шатри, може да разгледате в сайта на Асоциация „Българска книга“.

„Алея на книгата“ ще работи всеки ден от 10 до 15 септември от 10 до 20 ч. Всички събития от програмата са с вход свободен.

Вижте още: „ВИТОШКА“ СТАВА АЛЕЯ НА КНИГАТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС