Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Вдигнаха 3-метров паметник на Бойко Борисов на площад „Гарибалди“

Очите му светят и разговаря с минувачите: Аз съм прост и вие сте прости

Паметникът на Бойко Борисов постоя за малко на площад „Гарибалди“, докато скулпторът Андрей Врабчев си почине. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Вдигнаха 3-метров паметник на Бойко Борисов на площад „Гарибалди“

Паметникът на Бойко Борисов постоя за малко на площад „Гарибалди“, докато скулпторът Андрей Врабчев си почине. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Това не е първоаприлска шега! Триметров паметник на Бойко Борисов изгря едновременно със слънцето на столичния площад „Гарибалди“ в ранни зори на 1 април. И авторът на свръхмодерната скулптурна композиция не е Вежди Рашидов.

На площада, досега известен предимно с естетически, финансови, общински и управленски провали (първо „Гарибалди като малък на конче“, после сагата КТБ, а отскоро и „Надгробната водна стена“), се извиси монумент, достоен за възхищението на широките народни маси.

Това не е фотошоп. Снимка: Андрей Врабчев

Непобеждаваният досега в преки избори премиер е изобразен подпрян с една ръка върху малка купчинка книги – на едната пише „БКП“ (кои са другите – можем само да се досещаме), а в другата ръка държи ножица. Освен това очите на премиера светят в червено и (за разлика от мълчаливия „Самуил“) говори на гражданите, които минават покрай него.

Очите му светят в червено. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Основната идея е, че историята не е само в миналото, тя е и в настоящето. Ние създаваме история и всичко е обект на памет – каза авторът на мемориала, скулпторът Андрей Врабчев. – И всичко, което е създадено, е паметник на своето време.

Самата работа е първо закачка с тенденциите в съвременната монументална скулптура в България, тъй като тя е интерактивна, светят ѝ очите и разговаря – така тя сама по себе си е паметник на нашето време.“ 

Авторът и неговото произведение. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На въпрос на „Площад Славейков“ какво ще бъде бъдещето на паметника, авторът отговори, че засега то е неясно, но в момента само минава през площад „Гарибалди“, пренася го от едно място на друго и го е оставил за малко да си почине.

„Ако има възмутени от това, че един такъв паметник на нашето време ще бъде след малко премахнат, нека първо да ми го платят и тогава ще видим“, каза през смях Врабчев.

„По-дълбокият пласт е, че героите на нашето време ще бъдат паметниците на бъдещето – продължи скулпторът. – Аз затова го наричам „паметник от бъдещето“. 

Скулпторът Андрей Врабчев край паметника на Бойко Борисов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Паметникът е изработен от полиестерна смола (което позволява двама души да го носят без особени усилия). Засега мястото му е в ателието на автора Андрей Врабчев, направен е преди известно време, но заради президентските избори тогава не го е изложил, „за да не наливам вода в мелницата на президента Радев“, смее се Врабчев.

Паметникът на Бойко Борисов е започнат като начало на друг проект, свързан с римската скулптура и традицията torso togato, обясни Врабчев. Това са били скулптури, на които се сменят само главите, когато се смени императора.

„Тази е първата, която направих – и нейната глава не се сменя. Но по този проект вече имам портрети на няколко световни политици. Идеята е, че символът на властта и това, което не се променя, е самата власт – а личността, която притежава тази власт, не е от толкова голямо значение“, каза Андрей Врабчев.

Премиерът Бойко Борисов прие появата на своя паметник като първоаприлска шега и сподели новината в страницата си във Фейсбук:

Вижте още: ТЕЗИ МОНУМЕНТИ СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах