Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вдигнаха 3-метров паметник на Бойко Борисов на площад „Гарибалди“

Очите му светят и разговаря с минувачите: Аз съм прост и вие сте прости

Паметникът на Бойко Борисов постоя за малко на площад „Гарибалди“, докато скулпторът Андрей Врабчев си почине. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Вдигнаха 3-метров паметник на Бойко Борисов на площад „Гарибалди“

Паметникът на Бойко Борисов постоя за малко на площад „Гарибалди“, докато скулпторът Андрей Врабчев си почине. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Това не е първоаприлска шега! Триметров паметник на Бойко Борисов изгря едновременно със слънцето на столичния площад „Гарибалди“ в ранни зори на 1 април. И авторът на свръхмодерната скулптурна композиция не е Вежди Рашидов.

На площада, досега известен предимно с естетически, финансови, общински и управленски провали (първо „Гарибалди като малък на конче“, после сагата КТБ, а отскоро и „Надгробната водна стена“), се извиси монумент, достоен за възхищението на широките народни маси.

Това не е фотошоп. Снимка: Андрей Врабчев

Непобеждаваният досега в преки избори премиер е изобразен подпрян с една ръка върху малка купчинка книги – на едната пише „БКП“ (кои са другите – можем само да се досещаме), а в другата ръка държи ножица. Освен това очите на премиера светят в червено и (за разлика от мълчаливия „Самуил“) говори на гражданите, които минават покрай него.

Очите му светят в червено. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Основната идея е, че историята не е само в миналото, тя е и в настоящето. Ние създаваме история и всичко е обект на памет – каза авторът на мемориала, скулпторът Андрей Врабчев. – И всичко, което е създадено, е паметник на своето време.

Самата работа е първо закачка с тенденциите в съвременната монументална скулптура в България, тъй като тя е интерактивна, светят ѝ очите и разговаря – така тя сама по себе си е паметник на нашето време.“ 

Авторът и неговото произведение. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На въпрос на „Площад Славейков“ какво ще бъде бъдещето на паметника, авторът отговори, че засега то е неясно, но в момента само минава през площад „Гарибалди“, пренася го от едно място на друго и го е оставил за малко да си почине.

„Ако има възмутени от това, че един такъв паметник на нашето време ще бъде след малко премахнат, нека първо да ми го платят и тогава ще видим“, каза през смях Врабчев.

„По-дълбокият пласт е, че героите на нашето време ще бъдат паметниците на бъдещето – продължи скулпторът. – Аз затова го наричам „паметник от бъдещето“. 

Скулпторът Андрей Врабчев край паметника на Бойко Борисов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Паметникът е изработен от полиестерна смола (което позволява двама души да го носят без особени усилия). Засега мястото му е в ателието на автора Андрей Врабчев, направен е преди известно време, но заради президентските избори тогава не го е изложил, „за да не наливам вода в мелницата на президента Радев“, смее се Врабчев.

Паметникът на Бойко Борисов е започнат като начало на друг проект, свързан с римската скулптура и традицията torso togato, обясни Врабчев. Това са били скулптури, на които се сменят само главите, когато се смени императора.

„Тази е първата, която направих – и нейната глава не се сменя. Но по този проект вече имам портрети на няколко световни политици. Идеята е, че символът на властта и това, което не се променя, е самата власт – а личността, която притежава тази власт, не е от толкова голямо значение“, каза Андрей Врабчев.

Премиерът Бойко Борисов прие появата на своя паметник като първоаприлска шега и сподели новината в страницата си във Фейсбук:

Вижте още: ТЕЗИ МОНУМЕНТИ СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС