Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Вдигнаха 3-метров паметник на Бойко Борисов на площад „Гарибалди“

Очите му светят и разговаря с минувачите: Аз съм прост и вие сте прости

Паметникът на Бойко Борисов постоя за малко на площад „Гарибалди“, докато скулпторът Андрей Врабчев си почине. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Вдигнаха 3-метров паметник на Бойко Борисов на площад „Гарибалди“

Паметникът на Бойко Борисов постоя за малко на площад „Гарибалди“, докато скулпторът Андрей Врабчев си почине. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Това не е първоаприлска шега! Триметров паметник на Бойко Борисов изгря едновременно със слънцето на столичния площад „Гарибалди“ в ранни зори на 1 април. И авторът на свръхмодерната скулптурна композиция не е Вежди Рашидов.

На площада, досега известен предимно с естетически, финансови, общински и управленски провали (първо „Гарибалди като малък на конче“, после сагата КТБ, а отскоро и „Надгробната водна стена“), се извиси монумент, достоен за възхищението на широките народни маси.

Това не е фотошоп. Снимка: Андрей Врабчев

Непобеждаваният досега в преки избори премиер е изобразен подпрян с една ръка върху малка купчинка книги – на едната пише „БКП“ (кои са другите – можем само да се досещаме), а в другата ръка държи ножица. Освен това очите на премиера светят в червено и (за разлика от мълчаливия „Самуил“) говори на гражданите, които минават покрай него.

Очите му светят в червено. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Основната идея е, че историята не е само в миналото, тя е и в настоящето. Ние създаваме история и всичко е обект на памет – каза авторът на мемориала, скулпторът Андрей Врабчев. – И всичко, което е създадено, е паметник на своето време.

Самата работа е първо закачка с тенденциите в съвременната монументална скулптура в България, тъй като тя е интерактивна, светят ѝ очите и разговаря – така тя сама по себе си е паметник на нашето време.“ 

Авторът и неговото произведение. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На въпрос на „Площад Славейков“ какво ще бъде бъдещето на паметника, авторът отговори, че засега то е неясно, но в момента само минава през площад „Гарибалди“, пренася го от едно място на друго и го е оставил за малко да си почине.

„Ако има възмутени от това, че един такъв паметник на нашето време ще бъде след малко премахнат, нека първо да ми го платят и тогава ще видим“, каза през смях Врабчев.

„По-дълбокият пласт е, че героите на нашето време ще бъдат паметниците на бъдещето – продължи скулпторът. – Аз затова го наричам „паметник от бъдещето“. 

Colibri april 2017

Скулпторът Андрей Врабчев край паметника на Бойко Борисов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Паметникът е изработен от полиестерна смола (което позволява двама души да го носят без особени усилия). Засега мястото му е в ателието на автора Андрей Врабчев, направен е преди известно време, но заради президентските избори тогава не го е изложил, „за да не наливам вода в мелницата на президента Радев“, смее се Врабчев.

Паметникът на Бойко Борисов е започнат като начало на друг проект, свързан с римската скулптура и традицията torso togato, обясни Врабчев. Това са били скулптури, на които се сменят само главите, когато се смени императора.

„Тази е първата, която направих – и нейната глава не се сменя. Но по този проект вече имам портрети на няколко световни политици. Идеята е, че символът на властта и това, което не се променя, е самата власт – а личността, която притежава тази власт, не е от толкова голямо значение“, каза Андрей Врабчев.

Премиерът Бойко Борисов прие появата на своя паметник като първоаприлска шега и сподели новината в страницата си във Фейсбук:

Вижте още: ТЕЗИ МОНУМЕНТИ СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg