Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Александър Морфов: Подписах, без да гледам, и после видях, че съм уволнен

Не се отказвам от нито едно от своите действия, исках единствено да защитя достойнството на Народния театър, каза режисьорът

„Няма да кротна пред кучетата, които пикаят по мен“, коментира Александър Морфов.  Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Александър Морфов: Подписах, без да гледам, и после видях, че съм уволнен

„Няма да кротна пред кучетата, които пикаят по мен“, коментира Александър Морфов. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

По-малко от четири месеца след началото на конфликта в Народния театър главният режисьор на трупата Александър Морфов бе уволнен дисциплинарно. Днес директорът на театъра Васил Василев му е връчил заповедта, в която мотивите са нарушение на трудовата дисциплина, уронване доброто име на театъра и нелоялност към работодателя.

Конфликтът започна с една надраскана врата – на пиарката Велислава Кръстева, която в края на октомври осъмна с надписи „ДПС“ (13 пъти), „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“ и „Изчезвай“, а табелката с името на Кръстева бе изкъртена. По-късно Александър Морфов призна, че той го е направил в знак на протест срещу присъствието ѝ в театъра. Повод за реакцията му е била появата на Велислава Кръстева, дългогодишен пиар на ДПС, редом до почетния председател на партията Доган на парламентарните избори на 2 октомври. Пред „Площад Славейков“ Морфов разказа, че се е опитал да обсъди случая с директора Василев, но разговор по тази тема му е бил отказан. Режисьорът обясни, че „има нетърпимост към хора без морал“, а в личен разговор Кръстева му казала: „Ако се наложи, ще играете на турски“. През януари тази година Морфов отново надраска вратата на Кръстева, но този път и на директора Василев, надписът на неговата врата бил „Официален офис на ДПС“, а на нейната – „Приемна на ДПС“. На въпрос на „Площад Славейков“ как си общува с Васил Василев, Морфов отвърна:

„Аз с нищожества не общувам“.

 Предлагаме ви краткия разговор с Александър Морфов днес, малко след като получи заповедта си за уволнение.

– Съжалявам, че се чуваме по такъв повод, г-н Морфов. Всички действия като че ли водеха към този ход… Какво точно се случи днес?

– Бях поканен да подпиша едни договори и ми беше връчена заповедта за уволнение.

– Какви мотиви ви изложи директорът, с какви думи?

– Никакви думи, просто ми беше подадена заповедта. Без да гледам подписах и после видях, че съм уволнен.

– Стигна се до уволнение по-малко от година след назначението ви и четири месеца след случая с вратата…

– Е, от ноември, а бях назначен през юни.

– Нямаше ли вариант да постигнете мир с Васил Василев?

– Въобще не ми беше нито казано, нито предложено. Просто ми беше връчена заповедта и толкова.

– От тук нататък какво смятате да правите?

– Смятам малко да си почина от тази лудница, от този тормоз… Както казахте, всичко водеше натам.

– Като погледнете назад, от днешната перспектива, след уволнението, бихте ли постъпили отново по този начин спрямо Велислава Кръстева?

– Да, не се отказвам от нито едно от своите действия, защото присъствието на едно такова лице беше позор за Народния театър. Единственото, което исках да направя, е да защитя достойнството на Народен театър „Иван Вазов“ като независима институция.

– Вашето достойнство не пострада ли около този конфликт?

– Толкова много помия се изсипа върху мен, но от това по никакъв начин не пострада достойнството ми, напротив. Има една чудесна мисъл, която обичам да повтарям в такива случаи – какво може да мисли дървото за кучетата, които пикаят по него? Достойнството ми продължава да бъде толкова силно, колкото и преди. Няма да кротна пред кучетата, които пикаят по мен.

– В предишния ни разговор коментирахте Васил Василев, но как бихте определили решението му днес, без задръжки, ако може да си го позволите?

– Аз мога да си позволя всичко, на никого нищо не дължа, на мен никой нищо не ми дължи – аз съм свободен. Той е едно нищожество, управлявано от своите господари от ГЕРБ и ДПС; човек, който е лишен от морал и достойнство; една маша в поредната политическа мръсна игра. Не мога дори да се сетя дали бих използвал някакви по-благородни думи към него. Това е, което мисля, и съм го казал, поради което и съм уволнен дисциплинарно, защото съм уронвал престижа на работодателя си.

– Струва ми се за пръв път се появява такава клауза в договор на творец в българска културна институция – да не уронва престижа на работодателя си?

– Да, и не само такава клауза, имаше и че служителите на театъра се задължават да докладват на работодателя, когато някъде чуят или разберат за вести, думи или информация, която уронва престижа на работодателя си. С други думи, има точка в договора, която подтиква към доносничество.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Български Лев

Bookshop 728×90