VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Върви, народе, възродени от Азис

Телевизионна шизофрения - правиш пиар на чалгата и след това се възмущаваш от нея

Азис обяви в ефира на Нова тв, че е най-високият връх в историята на българската музика. Никой не му възрази. - Върви, народе, възродени от Азис

Азис обяви в ефира на Нова тв, че е най-високият връх в историята на българската музика. Никой не му възрази.

Азис е личността с най-силно присъствие в българската музика, заяви един поет в анкетата на „Площад Славейков“ „Най-доброто в българската култура след 1989 г.“. И никой не възрази – поне на стената на медията ни във Фейсбук. Дали това е факт, или просто твърдение, целящо да породи провокация, дебат?

Какъв дебат – в България той отдавна е отстъпил място на пиара! Двадесет и осем години след 1989 г. най-влиятелната личност на родната музикална сцена действително е Азис, тоест чалгата. А медиите са нейните предани глашатаи. От изпълнения в кръчмата, през евтините кабелни телевизии, той превърна своя произход и сексуална ориентация в марка – дори сам нарече себе си „крал на попфолка“ – и стъпка по стъпка стигна до ефира на най-гледаните телевизии. Слави Трифонов и „Ку-ку бенд“ също работеха в негова полза, налагайки чалгата – всяка вечер, всеки ден, десетки години. Но пионерът (можем да го наречем „пайнерът“) й бе тв водещият Кеворк Кеворкян, създавайки първото радио за „музикално порно“ „Сигнал+“. „Музикално порно“ бе определението, което по-късно Райна Кабаиванска даде на чалгата на въпрос на Кеворкян във „Всяка неделя“, пак в ефира на Нова – по онова време водещият напълно бе забравил собствена си роля на издател на това „порно“.

Така се стигна до 8 септември 2017-а, когато Виктор Николаев – един от малкото останали журналисти с добра репутация в телевизиите – анонсира участие на Азис в Нова, малко преди да обясни пред камерата, че няма нищо нередно в слизането от екрана на дългогодишната му партньорка Анна Цолова. И докато зрителите се питаха има ли цензура в тази история, мимоходом бе излъчено пространното интервю с Азис в същия сутрешен блок. Николаев легитимира Азис и всичко нелепо в излъченото… неинтервю, той стана поредният журналист, запял в хора на чалга пиара.

Преди това участие Азис е минавал през студиата на всички рейтингови публицистични предавания, но никога не е заявявал нещо толкова нагло, както сутринта на този 8 септември в предаването „Здравей, България“. Дори заглавието на това предимно политическо шоу прозвуча като подигравка: „Запей, България“, запей чалга, България… Чалга бе и диалогът на т.нар. журналисти с Азис – затова и никой не му възрази, когато заяви, че неговата песен „Хабиби“ е върхът в историята на българската музика.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Откакто съществува България и музиката на България, това е най-големият връх – и така ще бъде… според мен, до моята смърт“, сподели чалгарят и запя въпросния „връх“, докато му акомпанираше авторитет с прякор Гугутката: „Малко кученце ми подари…“

После продължи с дефиниции за музиката и нейните велики изпълнители: Боби Къртача, Гелето, Ангел Малаков, Ицо Машината – „страшилища за музикантите“, „сладки цигани от Факултета“.

В крайна сметка Азис все пак допусна на „върха“ до себе си Лили Иванова – след 20 години нищо друго освен неговите хитове и тези на Лили нямало да се слуша:

„Всичко останало – довиждане“.

И както вървеше тази „възвишена“ реч, гостът се провикна към човек от екипа, снимащ ги от движещ се успоредно автомобил на Нова – операторът бе излязъл с камерата до кръста от отворения прозорец:

„Постоянно го мисля за автомат това (бел. ред. – камерата) – прибери се!“

А т.нар. журналисти предложиха услужливо на чалгаджията да замерят с нещо своя колега, рискуващ да падне от прозореца, запечатвайки за поколенията този забележителен разговор за историята на българската музикална култура.

Само седмица по-късно, пак в един сутрешен блок на Нова телевизия, Азис отново стана повод за разговор – и по-точно за възмущение: защо на 15 септември, на откриването на новата учебна година ученик е изпълнил на стълбите на една ловешка гимназия песен на Азис. Как така, защо, къде сбъркахме?!

Търсим вина в учителите, в училището… а забравяме малките университети на екрана. Какво се преподава там ли? Телевизионна шизофрения – как да нямаш никаква позиция и винаги да си готов да се премяташ през глава, обръщайки се на 180 градуса, за да угодиш на зрителските вкусове.

Върви, народе, възродени от Азис!

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg