Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Върви, народе, възродени от Азис

Телевизионна шизофрения - правиш пиар на чалгата и след това се възмущаваш от нея

Азис обяви в ефира на Нова тв, че е най-високият връх в историята на българската музика. Никой не му възрази. - Върви, народе, възродени от Азис

Азис обяви в ефира на Нова тв, че е най-високият връх в историята на българската музика. Никой не му възрази.

Азис е личността с най-силно присъствие в българската музика, заяви един поет в анкетата на „Площад Славейков“ „Най-доброто в българската култура след 1989 г.“. И никой не възрази – поне на стената на медията ни във Фейсбук. Дали това е факт, или просто твърдение, целящо да породи провокация, дебат?

Какъв дебат – в България той отдавна е отстъпил място на пиара! Двадесет и осем години след 1989 г. най-влиятелната личност на родната музикална сцена действително е Азис, тоест чалгата. А медиите са нейните предани глашатаи. От изпълнения в кръчмата, през евтините кабелни телевизии, той превърна своя произход и сексуална ориентация в марка – дори сам нарече себе си „крал на попфолка“ – и стъпка по стъпка стигна до ефира на най-гледаните телевизии. Слави Трифонов и „Ку-ку бенд“ също работеха в негова полза, налагайки чалгата – всяка вечер, всеки ден, десетки години. Но пионерът (можем да го наречем „пайнерът“) й бе тв водещият Кеворк Кеворкян, създавайки първото радио за „музикално порно“ „Сигнал+“. „Музикално порно“ бе определението, което по-късно Райна Кабаиванска даде на чалгата на въпрос на Кеворкян във „Всяка неделя“, пак в ефира на Нова – по онова време водещият напълно бе забравил собствена си роля на издател на това „порно“.

Така се стигна до 8 септември 2017-а, когато Виктор Николаев – един от малкото останали журналисти с добра репутация в телевизиите – анонсира участие на Азис в Нова, малко преди да обясни пред камерата, че няма нищо нередно в слизането от екрана на дългогодишната му партньорка Анна Цолова. И докато зрителите се питаха има ли цензура в тази история, мимоходом бе излъчено пространното интервю с Азис в същия сутрешен блок. Николаев легитимира Азис и всичко нелепо в излъченото… неинтервю, той стана поредният журналист, запял в хора на чалга пиара.

Преди това участие Азис е минавал през студиата на всички рейтингови публицистични предавания, но никога не е заявявал нещо толкова нагло, както сутринта на този 8 септември в предаването „Здравей, България“. Дори заглавието на това предимно политическо шоу прозвуча като подигравка: „Запей, България“, запей чалга, България… Чалга бе и диалогът на т.нар. журналисти с Азис – затова и никой не му възрази, когато заяви, че неговата песен „Хабиби“ е върхът в историята на българската музика.

„Откакто съществува България и музиката на България, това е най-големият връх – и така ще бъде… според мен, до моята смърт“, сподели чалгарят и запя въпросния „връх“, докато му акомпанираше авторитет с прякор Гугутката: „Малко кученце ми подари…“

После продължи с дефиниции за музиката и нейните велики изпълнители: Боби Къртача, Гелето, Ангел Малаков, Ицо Машината – „страшилища за музикантите“, „сладки цигани от Факултета“.

В крайна сметка Азис все пак допусна на „върха“ до себе си Лили Иванова – след 20 години нищо друго освен неговите хитове и тези на Лили нямало да се слуша:

„Всичко останало – довиждане“.

И както вървеше тази „възвишена“ реч, гостът се провикна към човек от екипа, снимащ ги от движещ се успоредно автомобил на Нова – операторът бе излязъл с камерата до кръста от отворения прозорец:

„Постоянно го мисля за автомат това (бел. ред. – камерата) – прибери се!“

А т.нар. журналисти предложиха услужливо на чалгаджията да замерят с нещо своя колега, рискуващ да падне от прозореца, запечатвайки за поколенията този забележителен разговор за историята на българската музикална култура.

Само седмица по-късно, пак в един сутрешен блок на Нова телевизия, Азис отново стана повод за разговор – и по-точно за възмущение: защо на 15 септември, на откриването на новата учебна година ученик е изпълнил на стълбите на една ловешка гимназия песен на Азис. Как така, защо, къде сбъркахме?!

Търсим вина в учителите, в училището… а забравяме малките университети на екрана. Какво се преподава там ли? Телевизионна шизофрения – как да нямаш никаква позиция и винаги да си готов да се премяташ през глава, обръщайки се на 180 градуса, за да угодиш на зрителските вкусове.

Върви, народе, възродени от Азис!

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах