Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Алея на книгата: къде и кога да се отбием

Пълна културна програма на събитието на „Витошка“ от 12 до 17 септември

В продължение на шест дни пространството зад гърба на Алеко ще е изпълнено с книги. Снимка: Емил Георгиев - Алея на книгата: къде и кога да се отбием

В продължение на шест дни пространството зад гърба на Алеко ще е изпълнено с книги. Снимка: Емил Георгиев

Булевард „Витоша“, с Алеко начело, от днес е Алея на книгата. Хиляди томове вече изпълват 18-те шатри от „Патриарх Евтимий“ до „Гладстон“, над 40 издателства предлагат най-интересното от каталозите си, а в дните до неделя ще има и много срещи с писатели и поети, както и събития за деца.

Още в първия ден, тази вечер от 18 часа, ще можем да си вземем автограф от един от най-актуалните автори в момента – Милен Русков, с неговите „Чамкория“ и „Възвишение“. През седмицата предстоят разговори с Йорданка Белева, Георги Тенев, Иванка Могилска, Джеки Стоев и Джони Пенков, Павлина Делчева-Вежинова с нейната „По дирите на изчезналите софийски кръчми“ и др.

Алеята на книгата работи всеки ден от 12 до 17 септември от 10 до 20 часа. Официалното откриване е във вторник от 17 часа.

Пълна културна програма на Алеята на книгата в София

12 септември (вторник)

 17:00 Литературен кът

Официално откриване на „Алея на книгата“ София

18:00 Литературен кът

Фен среща на (по)читателите на „Хари Потър“

Каним всички почитатели на Дж. К. Роулинг и „момчето, което оживя“ да станат част от фен среща в рамките на „Алеята на книгата“, където да споделят магията, да тестват знанията си за поредицата за Хари Потър и да участват в забавни тематични игри за вълшебни награди!

Представя издателство „Егмонт“ и клуб Daily Potter

 18:00 Шатра № 16

Среща с автограф с Милен Русков, автора на романа „Чамкория“

Един човек, по силата на професията си, се оказва въвлечен в някои от най-мрачните тайни на своето време. Това са 1920-те години, когато в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО, от една страна, и Единният фронт, от друга. Нашият герой не е партизанин на никоя от тях, което му позволява да ги види сравнително безпристрастно. Същевременно той се бори с живота като обикновен човек и разказът му за градския бит възкресява неистовата атмосфера на 20-те години.

Представя издателство „Жанет 45“

18:00 Шатра № 10

Среща с автограф  с Боряна Дукова

Боряна Дукова е испанистка и преводачка, която стъпва уверено в пътеката на българския криминален жанр и трилър. Последната й книга – „Трилъри по женски“ е сборник със седем разказа със задъхан сюжет и неочакван край, следващи празничния календар на живота ни.

Представя издателство „Хермес“

18:30 Книжен център „Гринуич“

Йохан Девлетян – „Кабарето под Тепето“ С думи за книгата – Бойко Ламбовски

„Кабарето под тепето“ – няма как навеите да не отправят към знаменитото „Кабаре“ на Боб Фос със зашеметяващата Лайза Минели в главната роля. Дори откровено е цитирано. Но кабарето на Йохан Девлетян не предупреждава, а изяснява. Изяснява периоди от българската история, които все по-усилно се налага да слагаме в центъра на нашето внимание – защото ни объркват, защото ни предопределят, защото ни затискат. Книгата отмахва този затискащ капак, позволява ни да дишаме с пълни гърди. Затова, ако искате чист въздух, прочетете „Кабарето под тепето“ и ще се изпълните с живителен литературен кислород. Книга игрива, с фантазия, на места смешна, но всъщност трагична. На Кабаре като на кабаре.

Представя издателство „Жанет 45“

19:00 Литературен кът

„Живот без диети“ на Георги Жеков

Уморени ли сте от строги диети, които бързо ви омръзват и не водят до трайни резултати? Живеем във време, в което изборът на храна става все по-труден, поради огромното разнообразие на продукти, а броят на различните видове диети расте главоломно. Необходимо ли е да следваме определен хранителен режим или бихме могли да водим пълноценен живот без диети? Въз основа на личния си опит в областта на храненето и здравословния начин на живот, Георги Жеков излага основите, върху които можем да стъпим, за да заживеем без ограничения, като осъществим качествено нова връзка със собствените си тела.

Представя издателство „Бард“

13 септември (сряда)

16:00 Литературен кът

Среща с автограф с Татяна Тошкина и представяне на „Книга за благодарността и медиум Жоао“

Щастлива съм да кажа, че „Книга за благодарността“ вече е реалност! Беше удоволствие да предам посланието за безрезервна любов, изцеление и благодарност, чрез редовете на тези истории.

Представя Кристина Вукова

17:00 Литературен кът

Поетично четене на Йорданка Белева, „Пропуснатият момент“ и Венцислав Василев, „Утаяване на естеството“

Да запълни бялото квадратче на изпуснатия момент е страшно изкушение за Йорданка Белева. Тук тя ще види траурна лентичка, криволичеща етимология, крайчец на фанатизъм, призрак след зачертана идеология. Неусетно аорист е подменен от бъдеще време в миналото, за да се отвори място в езика, където да не се чувстваме чужденци.

Любимото занимание на Венцислав Василев е да мисли, като повече обича само да не мисли. Някак е дошъл тук и само това го задължава да продължи нататък. Пише, но не вярва на вътрешния си глас, защото нещата и без гласове се случват. В книгата му има и още много други неща, които въобще не са други неща.

Представя издателство „Жанет 45“

18:00 Литературен кът

Фен среща на (по)читателите на „Пърси Джаксън“.

Лагерът на нечистокръвните се пренася на Алеята на книгата в София, където всички полубогове, митични герои и злодеи ще могат да споделят любовта си към света на Пърси Джаксън. Приготвили сме ви куп изненади, а за най-верните фенове има предвидени легендарни награди!

Представя издателство „Егмонт“

18:00 Шатра № 16

Среща с автограф с Иванка Могилска, „Тая земя, оная земя“ – нов сборник с разкази

Иванка Могилска обича да разказва истории, да пътешества и да си задава въпроса „Какво би било, ако…“. Някои от отговорите, които е намерила, са част от сборника разкази „Тая земя, оная земя“. Тя е автор на две стихосбирки – „ДНК“ и „Иначе казано“, и на два романа – „Места за загубване“ и „Внезапни улици“. Книгите й са награждавани в няколко национални литературни конкурса. Стихове и откъси от романите са превеждани на английски, френски и унгарски.

Представя издателство „Жанет 45“

18:00 Шатра № 10

Среща с автограф с Иван Русланов

Иван Русланов работи като журналист в БНР. Той има издадени няколко книги и е носител на много литературни награди. Последният му роман – „Среднощни светлини“, излезе със знака на „Хермес“.

Представя издателство „Хермес“

18:30 Книжен център „Гринуич“

Петър Краевски – „Хумус“. С думи за книгата Марин Бодаков.

Петър Краевски е автор на книги с поезия, сатира и проза. Магистър по английска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“, доктор хонорис кауза на в. „Пловдивски университет“. Лауреат е на литературни и медийни конкурси, сред които Националната награда „Светлоструй“ за най-добра стихосбирка на извънстоличен автор за периода 2006-2008 г, Логото на Националния конкурс за SMS поезия в НДК за 2006 г., първа награда за кратък разказ на сп. „Едно“ и др. Носител е на първа награда в Международния медиен конкурс „Сребърна вълна“ в Албена за авторското си радиопредаване „Петкраски“ и е отличен със специалната награда за радио фийчъра „Етно форум“ в същия конкурс. Петър Краевски присъства като автор в няколко антологии за поезия и сатира, както и в италианското издание за световни афоризми Aforistica/ mente

Представя издателство „Жанет 45“

19:00 Литературен кът

Павлина Делчева-Вежинова представя „По дирите на изчезналите софийски кръчми“

Една книга, която ще ви върне през годините до 70-те и 80-те и изчезналите кръчми, които са оставили добър спомен.

 „Започнах да пиша за софийските кръчми някак на шега. Само за приятели, с които заедно сме ходили тук и там, само за този ресторант, и за онзи, за Клуба… не, не този клуб, а другия… Нямах амбиции да бъда изчерпателна, пишех само за места, в които съм била и за случките в тях. А после нещата излязоха от контрол и обемът ставаше все по-голям и по-голям, приятели и познати ме подсещаха за още и още нещо. Кръчмите не свършваха, спомените също…“

Представя издателство „Кибеа“

14 септември (четвъртък)

16:00 Литературен кът

„В сянката на спиралата“, автор Даниел Васи

Роман за това как космическия разум възприема състоянието на днешното човечество. В него са отразени някои съвременни научни теории, които тя споделя с читателите си.

Представя издателство „Хелиопол

17:00 Литературен кът

 „Идиотите са непобедими… и винаги успяват да ни съсипят деня“ на Анджело Родафинос

Докато четете книгата, имате почти физическото усещане, че сте в диалогов режим с автора, че приятелска ръка добронамерено ви води през черните моменти на ежедневието. Безценната комбинация от високата образованост на автора, от неговата практическа и професионална компетентност, човешка приземеност и дестилирано чувство за хумор, примесено с ненатрапчива самоирония, са в основата на „глупакоустойчивия“ Метод Ро. Книга за всички „изпушили“, които наричат първо себе си идиоти, но са твърдо решени да решават проблемите си, без да съсипват деня на другите, и междувременно… се наслаждават на процеса.

Представя издателство „Кибеа

18:00 Литературен кът

Поетично четене на Иглика Дионисиева, „Захранване на нощта“ и Илиана Илиева, „И не помислям докога“

С какво се захранва нощта в новата поетична книга на Иглика Дионисиева? С благата вест за човека, отправена към Създателя от птицата? В сгъстения чувствен мрак прозира пиршеството на празника – не абстрактен календар, а тайно битийно мъченичество. Жито, което покълва в разпадащия се свят. Поезия на привидната сломеност.

Книгата „И не помислям докога“ на Илиана Илиева притежава нещо, което ние, хората, започнахме да губим с много бързи темпове – човечността. Тя ни учи да се радваме на малките големи мигове от живота, въпреки неговата нетрайност и чупливост. Поезията ѝ е женска, без авторката да се срамува от това, такава е по онзи свещен майчински начин, от който се ражда животът.

Представя издателство „Жанет 45“

19:00 Литературен кът

Представяне на сборник с разкази  „Жената на писателя” от Георги Тенев

Откровено политическа, оригинално съчетаваща елементи на трилъра и неоготиката, прозата на Георги Тенев ни изправя пред сюрреалистично огледало, в което се отразяват българските кризи от последните години. „Жената на писателя“ засища глада за силна, безкомпромисна литература. Но тя търси и спасение за обикновения, нерешителен човек.

Представя издателство „Колибри“

15 септември (петък)

16:00 Литературен кът

Забавление за децата

Гатанки и интересни логически загадки. Децата ще трябва да откриват път през лабиринти, да упражняват наблюдателността и логиката си.

Представя издателство „Клевър бук“

17:00 Литературен кът

„Писател назаем“ – да съберем литературата и писателите отново в училище

Представяне на новата програма на „Аз чета“, в рамките на която учителите по литература в цялата страна ще могат да канят съвременни български писатели в час. Дискусия за важността от личните срещи на съвременните български автори с младите читатели.

Представя „Аз чета“

17:00 Шатра № 16

Среща с автограф с автора на романа  „Отлъчване“, Николай Терзийски

Според автора, „Отлъчване“ е роман на разкъсаните връзки и разбърканото като в смес за палачинки време. Роман, който започва с края на света. И пътува с векове назад, към началото. По време на това пътуване читателят е въвлечен в лабиринт от истории. Истории за древна любов, за раздели и смърт, за разминавания и грешки, за грехове и предателства, за самотата на единствените деца, за вглъбеността в миналото и за илюзиите на бъдещето, за отхвърлянето на обикновеното и търсенето на неповторимото, за оцеляването на духа във времето.

Представя издателство „Жанет 45“

18:00 Литературен кът

Представяне – пърформанс  на Елица Георгиева по повод  книгата  й „Космонавтите само минават“

В „Космонавтите само минават“ едно малко момиченце крои велики планове за собственото си бъдеще: да стане Юрий Гагарин, а после и Кърт Кобейн, или поне партизанин като дядо си, за да му позволят да засади борче в училищния двор и по този начин да впечатли Констанца, вечната й приятелка или най-големия й враг. А докато си сменя идолите, които непрестанно загиват по неясни обстоятелства, докато трупа опит и разочарования, личната й история неусетно се свързва с Историята на страната й, малко преди големия демократичен взрив.

Представя издателство „Колибри“

18:00 Шатра № 16

Среща с автограф с Иван С. Вълев и представяне на новата му стихосбирка „Завой“

Поетичната книга „Завой“ е пътуване в ясна посока. Поезията на Иван С. Вълев е директна и честна, пестелива на думи, лишена от ненужно разкрасяване и метафорични финтифлюшки. Тя работи с други кодове – разчита на иронията и улавя неочакваните парадокси в света около нас. Дори нещо повече – в тази дебютна книга има лекота. Лекота, която ни позволява да различаваме истината от измислицата, дълбочината от плитчините.

Представя издателство „Жанет 45“

18:00 Шатра №14

Среща с автограф с автора на романа „Кенеди“, Владо Даверов

Историята е покъртителна и неудобна – разкрива неприятни истини за отношението към човека  в Народна Република България. Жестоко, чак жалко или по-скоро и тъжно, и смешно време. Роман, който се гради на бавното усилие да се разпознаят и свържат отново човешките ценности от постоянно издигащите се граници – политически, културни, географски. „Кенеди“/1992/ – един от „премълчаните“ романи на писателя и сценариста Владо Даверов.

Представя издателство „Унискорп“

18:30 Книжен център „Гринуич“

Оля Стоянова – „Висока Облачност“, с думи за книгата – Светлозар Желев

В тези истории група алпинисти зяпат облаците, докато почистват прозорците на високите сгради; един мъж чете знаците в големия град като лични послания; безработен философ наблюдава как кротко назряват революциите. „Висока облачност” събира разкази, писани през последните шест години, които ни разхождат от „Женския пазар“ в София до центъра на Тирана, през крайните квартали и пекарните за арабски сладкиши до високите планини, където облаците си почиват.

Представя издателство „Жанет 45“

19:00 Литературен кът

150 години от рождението на Джон Голзуърди и представяне на книгата „Човекът от Девън“

Джон Голзуърди е носител на Нобелова награда за литература и автор на „Сага за Форсайтови“. „Човекът от Девън“, за пръв път в превод на български език, представя преводачът Емил Минчев. В тома са включени повести и новели за моралното правосъдие, за противопоставянето между любовта и парите, личния живот и кариерата. Произведения, които показват Джон Голзуърди в най-добрата му форма като писател с изискан и въздействащ стил.

Представя издателство „Персей“

16 септември (събота)

10:00 Литературен кът

„Мъничко рими за дечица любими“ от Виктор Мухарски

Изданието е насочено към всички малчугани, както и към техните родители, които обичат да четат. Интересното при тази книга е, че тя е съставена от две части – стихчета и рисунки за оцветяване, като илюстрациите са дело на младия български художник Радослав Соколовски. Стихчетата обхващат различни тематики, някои от които са на еко вълна. По един забавен и приятен начин, тази книга едновременно учи децата и освен това им помага с решаването на някои житейски проблеми от най-ранна възраст.

Представят издателствата „Лавици“

11:00 Литературен кът

Софийски международен литературен фестивал те кани на Cosplay бал

Маскирай се като любимия си литературен или комикс герой и ела да се забавляваме заедно. Няма възрастови ограничения. Можете да се костюмирате цялото семейство и така да получите специалната ни „семейна награда“. Ще има конкурс с награди за най-интересните и сполучливи представяния. Подготвили сме и томбола с допълнителни награди. Тази година Софийски международен литературен фестивал ще представи съвременна европейска литература от страните от Вишеградската четворка и България.

Представя екипът на Софийски международен литературен фестивал

12:00 Литературен кът

Нарисувай „Кой светна луната?“

Ще прочетем на децата откъси от книгата „Кой светна луната?“ и ще изиграем няколко игри от книгата заедно. Ще разкажем как се създават илюстрациите като кратка лекция по темата. След това ще дадем задача на децата да измислят и нарисуват своя версия за това „Кой светна луната?“ в една илюстрация. За по-малките участници ще има картинки за оцветяване.

Представя издателство „ТАТ Криейтив“

13:00 Литературен кът

На училище с „Анубис“ и „Булвест 2000“

 С участието на детската вокална група „Средногорски звън“ – Челопеч, Йоана Мирчева и Боби Мирчев. Елате заедно с „Анубис“  и „Булвест 2000“ да пътуваме във вълшебния детски свят. Да рисуваме, да четем,  да пеем! 

Представят издателствата „Анубис“ и „Булвест 2000“

14:00 Литературен кът

„Философът и вълкът: Уроци от дивото за любовта, смъртта и щастието“ от Марк Роуландс представена от проф. Лидия Денкова

Какво сме правили в тези моменти, които осмислят живота ни? Според Роуландс – не сме се подчинявали. Влизали сме в момента, без да го притежаваме и сме действали без оглед на наша маймунска изгода. Това са моментите, в които сме казвали „Майната ви!“, случките, при които сме се съпротивлявали, не защото сме мислили за някаква полза, а защото така е било редно да направим, дори с риск да загубим всичко, натрупано дотук. Моментите, в които сме били свободни от наследството на маймуните в нас. И тук идва основното послание на книгата: „…накрая ни спасява единствено нашето непокорство“.

Представя Издателски център към НБУ

15:00 Литературен кът

Лекцията „Въображението – основен витамин за четенето и паметта“

Защо въображението е по-важно от знанието? Защо едни хора четат бързо, а други не? Наистина ли вярвате, че паметта ни е ограничена? Как новите технологии променят четенето, мисленето и паметта ни? Има ли шанс децата ни да заобичат книгите и ученето?

Представя Анастасия Димитрова

16:00 Литературен кът

„Патилата на метлата“ на Джулия Доналдсън

„Патилата на метлата“ е третата книга на британската детска писателка Джулия Доналдсън, с героите на които ще се запознаят малките български читатели. Илюстрациите към книгата са отново на  Аксел Шефлър. Със специалното участие на преводача Мария Донева.

Представя издателство „Жанет 45“

17:00 Шатра № 16

Среща с автограф с Вангел Имреоров, и представяне на новата му стихосбирка „Напускане на спомена“

„Напускане на спомена“ е пътешествие от черното към бялото. Фрагменти от вътрешни реакции, които не са нагласени за продан или харесване. Невинни чувства, едва оцелели, но запазили равновесие в трезвата болка на паметта, преди тя да е отместена от нова среща със светлината. Между двете крайности шепти сива и градска дзен самота, попълват се дневници, слуша се музика, пътува се с влак или автобус, наблюдава се неспирен дъжд, часовниците губят власт и човек изоставя себе си, за да се върне.

Представя издателство „Жанет 45“

17,00 Шатра №14

Среща с автограф с Васил Стефанов – Слона, автор на „Клубът на гъсоците“ и „Ей тези тук“ – два сборника с разкази

Читателят неусетно е въвлечен в свят, в който красивото е повече от грозното, доброто – повече от злото, а над всичко е любовта, без която пребиваването ни на тази земя би било безсмислено съществуване. Авторът  ненатрапчиво и естествено преплита смеха и тъгата, в неговата вселена иронията е добронамерена и благородно щадяща, а болката – избистрена и светла.

Представя издателство „Унискорп“

18:00 Литературен кът

Закриващ концерт на кампанията „Прозорец към родината“

Извън пределите на страната ни има над 200 училища, които съхраняват българския дух и писменост. Повече от 20 000 са българчета в чужбина, които изучават родния език. За да подпомогне обучението на българските деца от І до VІІ клас, които живеят извън страната, Българска национална телевизия започва кампанията „Прозорец към родината“ за набиране на учебници и учебни помагала за тези деца. На Алея на книгата, в партньорство с Асоциация „Българска книга“ ще се състои и закриващия за кампанията концерт. Очакват ви много изненади!

Представят БНТ и АБК

17 септември (неделя)

11:00 Литературен кът

Джеки Стоев и Джони Пенков ще представят „А дано, дано, дано…“ 

Джони и Джеки (пък и третият от прочутото трио – Чарли) са си извоювали привилегията да бъдат лошите момчета на българската култура и с годините нито стават по-добри момчета, нито престават да бъдат момчета. Да си лошо момче значи да си готов да се шегуваш с всичко. В тази книга с афоризми главната роля сред лошите момчета е на Джони Пенков – рядка порода интелектуалец, чието присъствие само по себе си си е афоризъм. Затова и макар след години заслужи правото на антология по случая. Още в бившето общество той беше носител на критически дух, на воля за съпротива и на нестандартно поведение. Основното, за което се бори и тогава и сега, е правото да живееш живота си без принуда – така, както го разбираш, и специално за правото да се забавляваш.

Представя издателство „Кибеа“

16:00 Литературен кът

„Отхвърлени“ от Стелла

Сред  атмосфера на дъхави билки, вкусни гозби и ароматно кафе, героите на „Отхвърлени“ ще ни върнат назад във времето и ще разкрият един далечен свят и същевременно толкова близък. Ще ни разкрият истината, че независимо от епохата, от нашите успехи и неуспехи всеки от нас просто иска да бъде обичан.

Представя Стела Илиева

17:00 Литературен кът

Представяне на „Енциклопедичен пътеводител „Трънски край” Природни, културни и исторически забележителности“ от Димитър Тонин

В този първи по рода си туристически пътеводител на Трънския край, резултат на десетина години обхождане по трънските красоти, ще се опитам да ви разкажа за град Трън и за всичките трънски села, за планините и за забележителностите, за местата за нощувка и храна, ще ви предложа повече от 250 интересни места за посещение и повече от 60 туристически маршрути, включително в Западните покрайнини – до Власинското езеро и до Погановския манастир и Звонци. – Димитър Тонин

Представя издателство „Шамбала“

18:00 Литературен кът

Представяне на поредица от книги за деца и младежи.

Това са десет пътешествия в света на приключенията, загадките, забавленията и смеха – свят пъстър и богат, създаден от въображението на едни от най-големите майстори на словото в Европа, носители на най-престижните литературни отличия на стария континент.

Представя издателство „Ергон“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС