Американски конгресмен приключи молитва с „амин и аминка“

Новият „термин“ предизвика вълна от коментари в интернет

Емануел Клийвър, пастор методист, казва, че „аминка“ е непропорционално отразено от американските медии за сметка на съдържанието на молитвата му. Снимка: cleaver.house.gov - Американски конгресмен приключи молитва с „амин и аминка“

Емануел Клийвър, пастор методист, казва, че „аминка“ е непропорционално отразено от американските медии за сметка на съдържанието на молитвата му. Снимка: cleaver.house.gov

Опит на американски конгресмен да включи хора от всякакъв пол и сексуална ориентация в молитва пред Камарата на представителите от 3 януари завърши комично и предизвика десетки коментари в социалните мрежи. Емануел Клийвър, демократ от Мисури, решил, че за да се почувстват признати всички, молитвата не е достатъчно да завърши с обичайното „амин“ (на англ. amen), но и с допълнението „аминка“ (awoman).

Молитвата на Клийвър е по повод встъпването в длъжност на 117-ия Конгрес на Щатите, който се състои от Сената и Камарата на представителите. Той ще бъде активен от последните седмици от управлението на президента Доналд Тръмп до 3 януари 2023 г., две години след инаугурацията на Джо Байдън.

Клийвър, който е ръкоположен свещеник, се обърна към Бог с молба да даде сили на Конгреса да преодолее себелюбието, предразсъдъците, идеологията и да заличи разделението между хората.

„Молим се в името на монотеистичния Бог, Брахма, Бога, познат с много имена в различните религии – завършва той молитвата си. – Амин и аминка.

Думата „амин“ се произнася на английски „амен“ – или слято „a mеn“ (мъже). Изразът идва от иврит и се превежда като „истина“, „да бъде“. Преди да стигне до английския език, думата се използва в латинския и гръцкия.

В Туитър преобладава мнението, че „инклузивността е отишла твърде далеч“. Нанси Пелоси, преизбрана за председател на Камарата на представителите и лидер на парламентарната група на демократите, наскоро въведе нови правила, според които документите на Камарата трябва да променят езика си така, че да няма хора, които да се чувстват дискриминирани. Правилата се отнасят предимно за местоимения и семейни отношения, които трябва да станат полово неутрални, се казва в изявлението на Пелоси. В това число влизат думи като „омбудсман“, „дъщеря“ и „човек“ (в случая става дума за англ. дума „man“, която може да се преведе като „човек“, но и като „мъж“), но никъде не става дума за „амин“.

Сред лавината от шеги в интернет, провокирани от „аминка“, един потребител посочва, че „аминка“ не е достатъчно, за нуждите на политкоректността в речта трябва да се въведе и „аминче“ (achildren).

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах