Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Американски конгресмен приключи молитва с „амин и аминка“

Новият „термин“ предизвика вълна от коментари в интернет

Емануел Клийвър, пастор методист, казва, че „аминка“ е непропорционално отразено от американските медии за сметка на съдържанието на молитвата му. Снимка: cleaver.house.gov - Американски конгресмен приключи молитва с „амин и аминка“

Емануел Клийвър, пастор методист, казва, че „аминка“ е непропорционално отразено от американските медии за сметка на съдържанието на молитвата му. Снимка: cleaver.house.gov

Опит на американски конгресмен да включи хора от всякакъв пол и сексуална ориентация в молитва пред Камарата на представителите от 3 януари завърши комично и предизвика десетки коментари в социалните мрежи. Емануел Клийвър, демократ от Мисури, решил, че за да се почувстват признати всички, молитвата не е достатъчно да завърши с обичайното „амин“ (на англ. amen), но и с допълнението „аминка“ (awoman).

Молитвата на Клийвър е по повод встъпването в длъжност на 117-ия Конгрес на Щатите, който се състои от Сената и Камарата на представителите. Той ще бъде активен от последните седмици от управлението на президента Доналд Тръмп до 3 януари 2023 г., две години след инаугурацията на Джо Байдън.

Клийвър, който е ръкоположен свещеник, се обърна към Бог с молба да даде сили на Конгреса да преодолее себелюбието, предразсъдъците, идеологията и да заличи разделението между хората.

„Молим се в името на монотеистичния Бог, Брахма, Бога, познат с много имена в различните религии – завършва той молитвата си. – Амин и аминка.

Думата „амин“ се произнася на английски „амен“ – или слято „a mеn“ (мъже). Изразът идва от иврит и се превежда като „истина“, „да бъде“. Преди да стигне до английския език, думата се използва в латинския и гръцкия.

В Туитър преобладава мнението, че „инклузивността е отишла твърде далеч“. Нанси Пелоси, преизбрана за председател на Камарата на представителите и лидер на парламентарната група на демократите, наскоро въведе нови правила, според които документите на Камарата трябва да променят езика си така, че да няма хора, които да се чувстват дискриминирани. Правилата се отнасят предимно за местоимения и семейни отношения, които трябва да станат полово неутрални, се казва в изявлението на Пелоси. В това число влизат думи като „омбудсман“, „дъщеря“ и „човек“ (в случая става дума за англ. дума „man“, която може да се преведе като „човек“, но и като „мъж“), но никъде не става дума за „амин“.

Сред лавината от шеги в интернет, провокирани от „аминка“, един потребител посочва, че „аминка“ не е достатъчно, за нуждите на политкоректността в речта трябва да се въведе и „аминче“ (achildren).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах