Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Анимационен сериал по „Дюн“ на Ходоровски влиза в продукция

Компания, купила т.нар. Библия на Ходоровски от 1974 г., твърди, че ще я реализира

Корицата на сториборда на „Дюн“ на Ходоровски“. Снимка: „Кристис“ - Анимационен сериал по „Дюн“ на Ходоровски влиза в продукция

Корицата на сториборда на „Дюн“ на Ходоровски“. Снимка: „Кристис“

„Дюн“ на Ходоровски все пак ще бъде създаден – поръчителите му, консорциум, занимаващ се с криптовалута, са започнали реализацията на анимационен сериал по легендарния проект. Компанията е собственик на книгата, в която режисьорът Алехандро Ходоровски е нарисувал идеите за неосъществения си филм. През ноември консорциумът – наречен „Spice DAO“, закачка с подправката от Аракис – плати за книгата 2,2 млн. паунда (2, 6 млн. евро), 100 пъти повече от оценката на тръжната къща.

Новината за новата адаптация на романа на Франк Хърбърт веднага породи въпрос за авторските права, отбелязва „Гардиън“. „Дюн“ има три екранизации до момента – версията на Дейвид Линч от 1984 г., тв минисериал от 2000 г. и филмът на Дени Вилньов от 2021 г.

Въпреки това, колкото и да са платили за копието на книгата на Ходоровски, „Spice DAO“ не притежават авторски права, за да си позволят да поръчат сериал по нея, посочва „Гардиън“, както отбелязват и десетки потребители в Туитър под съобщението за предстоящата нова продукция, давайки за пример ситуация, в която един човек си купува комикс за Батман, но все пак няма разрешение да го превърне в сериал, филм и т.н. Намерението на компанията е да предложи готовия продукт на стрийминг платформите.

Други провидяха в тази стъпка идеята на компанията да качи цената на книгата, за да продаде страници от нея под формата на незаменяеми токени NFT – дигитални изображения с авторски права.

Книгата със сториборда на ходоровския „Дюн“ наистина се продаде в парижки клон на „Кристис“ през ноември миналата година, но „Spice DAO“ и досега не е представила публично доказателство, че притежава творбата. Няма и обяснение защо цената е астрономическа, предвид че тръжната къща я бе изчислила на ок. 25-35 хил. евро.

В пост от миналата седмица обаче компанията оспорва липсата си на права и казва, че няма намерение да спира продукцията на анимационния сериал:

„След два месеца на проучване, разговори с бивши бизнес партньори и консултации с юристи, не успяхме да постигнем съгласие с нито един от притежателите на правата, свързани с книгата и съдържанието ѝ. Все пак проучването ни от последните два месеца увеличи уважението ни към този проект и вдъхновението от книгата. Видяхме възможност да развием наша собствена интелектуална собственост, която 100% притежаваме, и ще контролираме всички аспекти около създаването на този оригинален анимиран лимитиран сериал.“

В момента се провеждат срещи със сценаристи, продуценти, автори на графични романи и три студия за анимация в Лос Анджелис, казват от компанията.

Френско-чилийският режисьор Ходоровски получава филмовите права на „Дюн“ през 1974 г. и планира велик космически епос, разпростиращ се в над 15 часа. Мащабните намерения на режисьора тогава плашат големи студиа, които все още не са вкусили от магията на „Междузвездни войни“ и проектът пропада, лишен от финансиране. Единствен поглед към намеренията на Ходоровски представя книгата му със сториборда на продукцията. Изданието има десетина оцелели копия в света днес, казват от „Кристис“.

Вижте още: КАК ХОДОРОВСКИ НЕ УСПЯВА ДА ЗАСНЕМЕ „ДЮН“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах