Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Апел към Тошко Йорданов и Любомир Каримански срещу затварянето на Театър „Азарян”

Културният елит на България подписа декларация до властта за запазване на театралната сцена в НДК

Театър „Азарян“ бе създаден през 2015 г. от тогавашния директор на НДК Мирослав Боршош. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Апел към Тошко Йорданов и Любомир Каримански срещу затварянето на Театър „Азарян”

Театър „Азарян“ бе създаден през 2015 г. от тогавашния директор на НДК Мирослав Боршош. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Президентът Петър Стоянов, режисьорът Александър Морфов, актрисата Цветана Манева и още над 700 културни дейци и общественици подписаха декларация за запазването на Театър „Азарян“ в НДК, съобщи пред „Площад Славейков“ Касиел Ноа Ашер, един от инициаторите на подписката.

В писмо до председателя на Комисията по култура в Народното събрание Тошко Йорданов, до председателя на комисията по финанси Любомир Каримански, копирана до президента Румен Радев и министрите на културата и финансите, се казва, че има опасност с решение на директорката на НДК Петя Раева театралният салон, открит през 2015 г., да затвори.

Декларацията, изпратена от Фондация „Проф. Крикор Азарян“ и приятели, настоява държавните лица да вземат правилното решение, което ще позволи на Театър „Азарян“ да продължи да функционира. В писмото са изброени множеството награди, успешни спектакли и символното значение на културната институция, обвързана с името на проф. Азарян.

Предлагаме ви пълния текст на писмото:

„Обръщаме се към вас с огромна молба.

През 2015 г. ръководството на НДК в лицето на г-н Мирослав Боршош – изпълнителен директор, ремонтира, оборудва и откри залата Театър „Азарян“ в памет на забележителния режисьор и педагог проф. Крикор Азарян и по повод на 81-годишнината от неговото рождение.

Обновената зала Театър „Азарян“ се откри със спектакъла „Чайка“ на Антон Павлович Чехов, режисьор Явор Гърдев. С това се постави начало на възродената театрална дейност на НДК!

През 2021 г. от служебния министър на културата проф. Минеков за изпълнителен директор на НДК бе назначена г-жа Пени Раева. Днес, под предлог критичното финансово състояние на задлъжнялото дружество, г-жа Раева се е заела да се разправи с всички културни обекти на територията на този държавен институт, в това число и с Театър „Азарян“. Изнасят се тенеденциозно изопачени данни за финансовите загуби от театралната дейност.

Театралното пространство функционира на принципа на независима сцена, с репертоарно програмиране в няколко насоки:

– Копродукции на театрални проекти, спечелили финансова подкрепа по различни програми на Министерство на културата, Национален фонд „Култура“, Столична община. В копродуцентските взаимоотношения НДК поема ангажимент да осигурява залата с необходимото оборудване за репетиции и представления, както и технически екип, като получава процент от прихода от продадените билети. Всички останали разходи, свързани със заплащане на авторски права, хонорари на творчески екип за репетиции и представления, закупуване на материали и изработване на декор, костюми, реквизит, изготвяне на рекламна визия и разпространение, се осигуряват от екипа на проектите, който също получава процент от прихода от продадените билети.

В биографията на „Театър Азарян“ в смисъла на подобни взаимоотношения живот са получили десетки театрални проекти. Талантът на творческите екипи и обичта на публиката дадоха резултат – последваха номинации и награди „Икар“, „Аскеер“, както и отличия от министъра на културата и Столична община.

Амбицирани от идеята за утвърждаване на Театър „Азарян“ с достойно място в театралната карта на България, екипите представиха своите проекти и като част от програмите на международни и национални театрални фестивали, а и като гостуващи на сцените на извънстоличните театри в големите градове на България.

– Гостуване на спектакли от програмите на извънстолични театри с предоставяне на конкретна сума. Благодарение на екипите на Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“, гр. Благоевград, Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“, гр. Пловдив, Драматичен театър „К. Величков“, гр. Пазарджик, Театър 199 „Валентин Стойчев“ и други, ежемесечната програма на театъра бе обогатена с театрални проекти, без те да изискват продължителна подготовка, но увеличаващи зрителския интерес към театъра, разпознаваем сред театралната гилдия днес като един от столичните театри със стойностна художествена продукция.

От 2017 г. НДК не инвестира и не продуцира собствени театрални проекти.

Дами и господа народни представители,

Приносът на проф. Азарян не само към българското театрално изкуство, но и за възпитаването на поколения забележителни български актьори и режисьори, които днес са цветът на българската театрална гилдия, е неоспорим! Фондация „Проф. Крикор Азарян“ е създадена, за да опазва неговото интелектуално наследство, неговия метод на работа в театъра и неговите високи професионални и морални принципи, заради които той бе уважаван не само от колегите си, но и от цялото будно българско общество, и които му донесоха всички най-престижни национални награди за неговите заслуги.

Приживе, през 2005 година, тежко болен, проф. Азарян бе оскърбен с унизително пенсиониране и прогонване от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, което доведе до голяма вълна на недоволство в цялото общество и особено сред актьорската гилдия в страната.

Подобно отношение към един голям творец, отдал живота си на театъра, не бива да се повтаря и посмъртно! Да се посегне днес на театралната зала, носеща неговото име и приютила толкова стойностни представления и културни събития, ще е поредният варварски акт не само спрямо паметта на този изключителен творец, но и към българския културен живот!

Затова, уважаеми господа министри и народни представители, отправяме към вас молба да вземете най-добрите решения, с които да защитите не само Театър „Азарян“, но и паметта и честта на един голям творец, дал извънредно много на българското общество и да предотвратите извършването на подобни недостойни действия и в бъдеще.

С уважение, надежда и в очакване,

Валентина Радинска
Председател на фондация „проф. Крикор Азарян“, поет, преводач

Хермина Азарян
Председател на фондация „проф. Крикор Азарян“, театровед, селекционер и организатор на „Киномания“ – НДК

Петър Стоянов – Президент на Република България (1997 – 2002)

Албена Колева – Член на Управителния съвет на фондация „проф. Крикор Азарян“, актриса

Валентин Танев – Член на Управителния съвет на фондация „проф. Крикор Азарян“, актьор

Владимир Люцканов – Член на Управителния съвет на фондация „проф. Крикор Азарян“, режисьор, актьор

Милен Миланов – Член на Управителния съвет на фондация „проф. Крикор Азарян“ актьор, дългогодишен председател на Фондация „А`АСКЕЕР“

Розалия Радичкова – Член на Управителния съвет на фондация „проф. Крикор Азарян“, театровед

Александър Морфов – Член на Управителния съвет на фондация „проф. Крикор Азарян“, режисьор

Яна Борисова – Художествен ръководител на Театър Азарян и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс (2015– 2017)

Никола Тороманов – сценограф, създател на проекта за интериорното оформление на фоайето на Театър Азарян

Следват подписите на 600 приятели, общественици, актьори и ученици на проф. Крикор Азарян, сред които се виждат имена като Цветана Манева, Мариус Куркински, Снежина Петрова, Мария Каварджикова, Деян Донков, Камен Донев, Самуел Финци, Галин Стоев, Лилия Абаджиева, Нери Терзиева, Теодосий Спасов, Виктор Божинов, Васил Василев-Зуека, Илка Зафирова, Бойко Богданов и др.

Подписали са се и 111 творци и екипи, чиито спектакли се играят в „Театър Азарян“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах