Австралия се готви за нова гореща вълна

Дезинформации около пожарите: полицията не е задържала никого за умишлен палеж, зелените не са възпрепятствали „контролираното изгаряне“ на растителност

Въпреки дъждовете в последните дни, пожарите в Австралия продължават да бушуват. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Австралия се готви за нова гореща вълна

Въпреки дъждовете в последните дни, пожарите в Австралия продължават да бушуват. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийският щат Виктория удължи обявеното бедствено положение, след като метеоролозите предупредиха, че в четвъртък и петък силни ветрове и горещи температури над 40 градуса ще създадат условия за възникването и бързото разпространение на пожари. Най-тежкият ден според прогнозите ще бъде петък, съобщава Би Би Си.

Огънят вече е изпепелил над 1,2 млн. хектара във Виктория (в национален мащаб се говори за овъглени 10,7 млн. хектара) и е отнел живота на трима души в този щат. В цялата страна жертвите на пожарите са 26, повечето от тях пожарникари. Положението остава най-тежко в Нов Южен Уелс и в южна Австралия, властите съобщават, че пожарите на остров Кенгуру са се разраснали значително.

Вижте още: НАД 10 МЛН. ХЕКТАРА ГОРИ СА ИЗГОРЕЛИ В АВСТРАЛИЯ 

Междувременно националната метеорологична служба в страната съобщава, че 2019-а е била най-сухата и гореща година в Австралия, което допринася за трудното овладяване на огнищата, пише „Файненшъл Таймс“. Миналата година средните температури там са били с 1,52 градуса по-високи от обичайните средни температури, най-висок резултат от 1910 г. насам. Освен това дъжд е валял 40% по-малко от средното, най-ниският резултат от 1900 г. Най-топлият месец е бил януари 2019-а, но през декември метеоролозите станаха свидетели на това как дневният рекорд може да бъде счупен няколко пъти за един ден. Миналата година е имало шест най-горещи дни, откакто се правят такива измервания в страната, температурите средно са били 41,9 градуса.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Често пламъците бушуват с такава сила, че водата от хеликоптерите се изпарява преди да докосне земята, изтъкват властите в Австралия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дезинформации около пожарите

В доклада на метеорологичната служба се казва още, че връзката между пожарите и рекордно ниските валежи и увеличението на температурите е ясно. Това е още един аргумент в разрез с твърдението, че по-голямата част от пожарите са причинени от човека. Това твърдение отхвърли и полицията в страната. На 8 януари беше разпространена фалшивата новина, че над 180 души са задържани по подозрения за умишлен палеж от началото на сезона на горските пожари, но бройката им всъщност е нула, уточняват от полицията. Новината се разпространи бързо в профилите на крайнодесни медии в социалните мрежи, сподели я включително и Доналд Тръмп-младши.

Преди дни се появи и непотвърдена от властите информация, че по настояване на зелени партии и организации през 2019 г. не се е провело т. нар. „контролирано изгаряне“ на части на горска растителност и това допълнително е подхранило пожарите впоследствие. Привърженик на идеята, че контролираното изгаряне след това спира бързото разпространение на пламъците, е и министър-председателят Скот Морисън. От зелената партия, която няма глас в парламента, му отговориха, че те биха подкрепили подобна мярка, стига тя да се извършва компетентно, но не такъв бил случаят в предходни години.

В дебата се включиха и учени – професор Стефан Дор от Университета в Суонзи и експерт в горските пожари казва, че тази практика вече не е ефективна заради променените климатични условия. Проблем представлява не буйната растителност, а екстремното засушаване в последните няколко години.

ФАЛШИВИ СНИМКИ ОТ БЕДСТВИЕТО В АВСТРАЛИЯ ОБИКАЛЯТ ИНТЕРНЕТ

Карта на остров Кенгуру, обхванат в пламъци, от 6 януари. Природните резервати представляват почти една трета от острова. Изображение: Национална агенция на океанските и атмосферни изследвания

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3